sobota 5. října 2024

Vědci vytvořili databázi genomů 98 ohrožených druhů

Evropským vědcům se podařilo vytvořit jedinečnou databázi genomů 98 ohrožených živočichů, rostlin a hub v rámci pilotního projektu Evropského referenčního genomového atlasu (ERGA).

Spongipellis

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Tato ambiciózní iniciativa sdružuje výzkumné pracovníky a instituce z 33 evropských zemí a představuje důležitý krok směrem k mapování genomů všech evropských organismů. Mikrobiologický ústav AV ČR se v této studii zaměřil na genomiku přehlížených druhů hub, což přináší nové možnosti pro jejich ochranu.

Tým vědců z Mikrobiologického ústavu se soustředil na genomy ohrožených skupin hub, protože ERGA má v plánu zahrnout většinu eukarytních organismů z Evropy. Cílem tohoto projektu je lépe porozumět biologii ohrožených druhů a aplikovat získané poznatky v ochraně přírody. Výsledky této práce byly publikovány v časopise npj Biodiversity, což podtrhuje význam jejich výzkumu.

Petr Baldrian, vedoucí projektu, upozorňuje, že houby, které jsou ohrožené vyhubením, byly dosud opomíjeny. Místo zaměření na druhy s průmyslovým potenciálem se nyní vědci soustředí na ochranu druhů jako je spongipellis delectans, známý jako plstnatec bukový, jehož genom by mohl pomoci vyvinout strategie pro jeho ochranu. Baldrian dodává, že porozumění biologii těchto hub je klíčové pro jejich budoucnost.

Pilotní projekt ERGA nejenže položil základy pro další výzkum, ale také vytvořil platformu pro ochranu ohrožených hub. Získané údaje pomohou navrhnout konkrétní opatření, která mohou přispět k záchraně těchto vzácných druhů. Tým vědců se snaží být „advokáty“ ochrany hub, které jsou často přehlíženy v rámci ekologických snah.

Autor: Šimon Mitro

Související

Tetřívek obecný
Domácí Fauna

Česko a Sasko spojí síly v ochraně tetřívka

Vědci zkoumají regenerační buňky na pulcích drápatky vodní.
Zdraví Věda

Objev regeneračních buněk může přinést léčbu bez jizev

úklid přírody -ilustrační foto
Domácí

Do přírody vyrazí uklízet tisíce dobrovolníků

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy