čtvrtek 16. května 2024

Vědci vynalezli krevní test na Alzheimera

Vědci vyvinuli krevní test, který umožňuje diagnostikovat Alzheimerovu chorobu bez nutnosti nákladného zobrazování mozku nebo bolestivé lumbální punkce, při níž se odebírá vzorek mozkomíšního moku z dolní části zad.

Ilustrační obrázek

Ilustrační obrázek
Zdroj: Dr. Max

  • Ilustrační obrázek
  • Zdroj: Dr. Max

Test by umožnil rychlejší diagnostiku nemoci, což by znamenalo, že léčba by mohla být zahájena dříve.

Alzheimerova choroba je nejčastější formou demence, ale její diagnostika je stále obtížná - zejména v časných stadiích onemocnění.

V současnosti lze testy provést pouze kombinací zobrazování mozku a analýzy mozkomíšního moku. Lumbální punkce však může být bolestivá a lidé mohou po zákroku pociťovat bolesti hlavy nebo zad, zatímco zobrazování mozku je nákladné a trvá dlouho, než se naplánuje.

Vývoj spolehlivého krevního testu by byl důležitým krokem vpřed. „Krevní test je levnější, bezpečnější a snadněji se provádí a může zlepšit klinickou jistotu při diagnostice Alzheimerovy choroby a výběru účastníků pro klinické studie a sledování nemoci,“ řekl pensilvánský profesor Karikari, který se na výzkumu podílí.

Karikari a jeho kolegové z celého světa se zaměřili na vývoj krevního testu na bázi protilátek, který by detekoval konkrétní formu proteinu zvaného tau, který je specifický pro Alzheimerovu chorobu.

Testovali jej na 600 pacientech v různých stadiích Alzheimerovy choroby a zjistili, že hladina tohoto proteinu v krvi koreluje s hladinou tau v mozkomíšním moku a dokáže spolehlivě odlišit Alzheimerovu chorobu od jiných neurodegenerativních onemocnění.

Dalším krokem bude ověření testu u širšího okruhu pacientů, včetně pacientů z různých rasových a etnických skupin a pacientů trpících různými stádii ztráty paměti nebo jinými potenciálními příznaky demence.

Zdroj: Guardian

Související

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

kašel
Domácí Zdraví

Černým kašlem se letos nakazilo 13,5 tisíc lidí. Pět lidí zemřelo

Symbol Dne lupusu
Světové dny Zdraví

Den lupusu