sobota 15. března 2025

Vědci ví, jak perfektně uvařit vejce, trvá to ale půl hodiny

Italští vědci našli postup pro dokonale uvařené vejce natvrdo. Jen to zabere 32 minut.

eggs-869300_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Zatímco bílek potřebuje pro své houstnutí vyšší 85stupňovou teplotu, žloutku postačuje jen 65 stupňů Celsia. To je důvod, proč je často při běžném vaření bílek tak akorát, vnější část žloutku je převařená a jeho střed často nedovařený. Emilia Di Lorenzo se s tímto problémem vypořádala a díky matematice a fyzice přišla na dokonalý postup vaření vajíček natvrdo.

Metoda vaření spočívá ve střídavém vaření vajíčka ve dvou nádobách. V jedné při stále teplotě sto stupňů a ve druhé při 30stupňové teplotě. V každé z nich vždy po dvou minutách v osmi cyklech po sobě. Díky dvěma odlišným teplotám se nemůže stát, že by se žloutek zahřál na více než potřebných 65 stupňů a uvaří se souběžně spolu s bílkem.

Autor: Zuzana Beranová

Související

Gl6LbFsXcAA6WIv
Zahraniční

Itálií otřáslo silné zemětřesení. Probudí se znovu i sopka u Neapole?

Stvoření Adama na stropě Sixtinské kaple
Zahraniční Výročí

Před 550 lety se narodil Michelangelo

Photo-by-Sandor-Csudai-is-licensed-under-licence-CC-BY-NC-ND-4.0
Zahraniční

Počet žadatelů o azyl v Evropě klesá, hlavní cílovou zemí je stále Německo

Papež František
Zahraniční

Papežův stav se zlepšuje, věřící se dál modlí