Vědci ví, jak perfektně uvařit vejce, trvá to ale půl hodiny

Italští vědci našli postup pro dokonale uvařené vejce natvrdo. Jen to zabere 32 minut.

eggs-869300_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Zatímco bílek potřebuje pro své houstnutí vyšší 85stupňovou teplotu, žloutku postačuje jen 65 stupňů Celsia. To je důvod, proč je často při běžném vaření bílek tak akorát, vnější část žloutku je převařená a jeho střed často nedovařený. Emilia Di Lorenzo se s tímto problémem vypořádala a díky matematice a fyzice přišla na dokonalý postup vaření vajíček natvrdo.

Metoda vaření spočívá ve střídavém vaření vajíčka ve dvou nádobách. V jedné při stále teplotě sto stupňů a ve druhé při 30stupňové teplotě. V každé z nich vždy po dvou minutách v osmi cyklech po sobě. Díky dvěma odlišným teplotám se nemůže stát, že by se žloutek zahřál na více než potřebných 65 stupňů a uvaří se souběžně spolu s bílkem.

Autor: Zuzana Beranová

Související

pompeii-4053847_1280
Zahraniční Zajímavosti

Pompeje po výbuchu sopky opět osídlili přeživší, tvrdí odborníci

GxrURbCWMAAtzRO
Zahraniční

Italská vláda dala zelenou stavbě mostu na Sicílii. Snili o něm už staří Římané

52637377482_812a1bb272_b
Zahraniční

Itálie uvalila Sheinu pokutu za lživá tvrzení o ekologičnosti svých výrobků

komár
Zahraniční

Komáři v Itálii přenášejí západonilskou horečku, úřady hlásí devět mrtvých