středa 4. června 2025

Vědci ví, jak perfektně uvařit vejce, trvá to ale půl hodiny

Italští vědci našli postup pro dokonale uvařené vejce natvrdo. Jen to zabere 32 minut.

eggs-869300_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Zatímco bílek potřebuje pro své houstnutí vyšší 85stupňovou teplotu, žloutku postačuje jen 65 stupňů Celsia. To je důvod, proč je často při běžném vaření bílek tak akorát, vnější část žloutku je převařená a jeho střed často nedovařený. Emilia Di Lorenzo se s tímto problémem vypořádala a díky matematice a fyzice přišla na dokonalý postup vaření vajíček natvrdo.

Metoda vaření spočívá ve střídavém vaření vajíčka ve dvou nádobách. V jedné při stále teplotě sto stupňů a ve druhé při 30stupňové teplotě. V každé z nich vždy po dvou minutách v osmi cyklech po sobě. Díky dvěma odlišným teplotám se nemůže stát, že by se žloutek zahřál na více než potřebných 65 stupňů a uvaří se souběžně spolu s bílkem.

Autor: Zuzana Beranová

Související

priest-3621038_1280
Zahraniční

Počet zneužívání ze strany kněží roste. Mezi oběťmi jsou i malé děti

LGBTQ
Zahraniční LGBTQ

Dvě matky na rodném listu. Itálie mění pravidla pro děti stejnopohlavních párů

Bundesarchiv_Bild_102-09844,_Mussolini_in_Mailand
Zahraniční Výročí

Mussolini chtěl být novým římským císařem. Nakonec visel na kandelábru

profimedia-0989569103
Zahraniční

Apokalypsa pod Alpami. Sever Itálie je pod vodou, jiná místa zasypává sníh