pátek 18. července 2025

Vědci ví, jak perfektně uvařit vejce, trvá to ale půl hodiny

Italští vědci našli postup pro dokonale uvařené vejce natvrdo. Jen to zabere 32 minut.

eggs-869300_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Zatímco bílek potřebuje pro své houstnutí vyšší 85stupňovou teplotu, žloutku postačuje jen 65 stupňů Celsia. To je důvod, proč je často při běžném vaření bílek tak akorát, vnější část žloutku je převařená a jeho střed často nedovařený. Emilia Di Lorenzo se s tímto problémem vypořádala a díky matematice a fyzice přišla na dokonalý postup vaření vajíček natvrdo.

Metoda vaření spočívá ve střídavém vaření vajíčka ve dvou nádobách. V jedné při stále teplotě sto stupňů a ve druhé při 30stupňové teplotě. V každé z nich vždy po dvou minutách v osmi cyklech po sobě. Díky dvěma odlišným teplotám se nemůže stát, že by se žloutek zahřál na více než potřebných 65 stupňů a uvaří se souběžně spolu s bílkem.

Autor: Zuzana Beranová

Související

vězení
Zahraniční

Itálie bojuje proti přeplněným věznicím. Na svobodu chce poslat 10 tisíc trestanců

Nové olympijské medaile.
Ostatní

Organizátoři odhalili medaile pro olympiádu v Miláně a Cortině

5188416326_4b204ccb07_b
Zahraniční Klimatické změny

Italská rýžová pole ničí plameňáci. Hledají v nich potravu

profimedia-1020448324
Zahraniční

Meloni zdůraznila potřebu obnovy Ukrajiny i posílení obrany