pondělí 1. září 2025

Vědci ví, jak perfektně uvařit vejce, trvá to ale půl hodiny

Italští vědci našli postup pro dokonale uvařené vejce natvrdo. Jen to zabere 32 minut.

eggs-869300_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Zatímco bílek potřebuje pro své houstnutí vyšší 85stupňovou teplotu, žloutku postačuje jen 65 stupňů Celsia. To je důvod, proč je často při běžném vaření bílek tak akorát, vnější část žloutku je převařená a jeho střed často nedovařený. Emilia Di Lorenzo se s tímto problémem vypořádala a díky matematice a fyzice přišla na dokonalý postup vaření vajíček natvrdo.

Metoda vaření spočívá ve střídavém vaření vajíčka ve dvou nádobách. V jedné při stále teplotě sto stupňů a ve druhé při 30stupňové teplotě. V každé z nich vždy po dvou minutách v osmi cyklech po sobě. Díky dvěma odlišným teplotám se nemůže stát, že by se žloutek zahřál na více než potřebných 65 stupňů a uvaří se souběžně spolu s bílkem.

Autor: Zuzana Beranová

Související

Jonas Vingegaard slaví vítězství ve druhé etapě letošní Vuelty.
Ostatní Vuelta

Ani hromadný pád ho nezastavil. Vingegaard ovládl druhou etapu Vuelty

GyPumW-XMAEm1E5
Zahraniční

U italského ostrova ztroskotala loď s migranty. V moři zemřelo nejméně 27 lidí

prosecco
Světové dny Víno

Den prosecca

Snímek obrazovky_11-8-2025_11107_x.com
Zahraniční

Italské pláže zejí prázdnotou. Italové odmítají platit vysoké sumy za lehátka