sobota 19. dubna 2025

Vědci ví, jak perfektně uvařit vejce, trvá to ale půl hodiny

Italští vědci našli postup pro dokonale uvařené vejce natvrdo. Jen to zabere 32 minut.

eggs-869300_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Zatímco bílek potřebuje pro své houstnutí vyšší 85stupňovou teplotu, žloutku postačuje jen 65 stupňů Celsia. To je důvod, proč je často při běžném vaření bílek tak akorát, vnější část žloutku je převařená a jeho střed často nedovařený. Emilia Di Lorenzo se s tímto problémem vypořádala a díky matematice a fyzice přišla na dokonalý postup vaření vajíček natvrdo.

Metoda vaření spočívá ve střídavém vaření vajíčka ve dvou nádobách. V jedné při stále teplotě sto stupňů a ve druhé při 30stupňové teplotě. V každé z nich vždy po dvou minutách v osmi cyklech po sobě. Díky dvěma odlišným teplotám se nemůže stát, že by se žloutek zahřál na více než potřebných 65 stupňů a uvaří se souběžně spolu s bílkem.

Autor: Zuzana Beranová

Související

profimedia-0989569103
Zahraniční

Apokalypsa pod Alpami. Sever Itálie je pod vodou, jiná místa zasypává sníh

LITVINOV_RAFINERSKA_27-840x558
Ekonomika

Ropovod Družba vyschl. Česko dostalo první dodávky z Itálie

5884735656_aa3359b68b_c
Zahraniční Zajímavosti

Itálie zpřísnila pravidla pro získání občanství prostřednictvím prapředků

ashes-1867440_1280
Zahraniční

Erupce italského supervulkánu by byla pro Evropu katastrofální