sobota 5. října 2024

Vědci plánují hnojení oceánu železem pro záchranu klimatu

Odborníci se chystají zahájit experimenty s hnojením Tichého oceánu železem, aby zvýšili absorpci oxidu uhličitého.

oceán

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Vědecká komunita se rozhodla obnovit kontroverzní metodu hnojení oceánu železem, známou jako ocean iron fertilisation (OIF), která by mohla pomoci s odstraňováním oxidu uhličitého z atmosféry. Tým z neziskové organizace Exploring Ocean Iron Solutions (ExOIS) plánuje od roku 2026 zahájit pokusy na ploše až deset tisíc kilometrů čtverečních v severovýchodním Tichém oceánu.

Tato technika spočívá v přidávání malého množství železa do moře, což stimuluje růst fytoplanktonu. Rychlý růst těchto rostlin vede k absorpci CO2 prostřednictvím fotosyntézy. Když plankton uhyne nebo je sněden, část tohoto uhlíku se zachytí a klesá do hlubin oceánu, kde může zůstat po staletí.

I přesto, že experimenty s OIF probíhaly již v 90. letech, byla tato metoda v roce 2013 zakázána pro komerční účely kvůli veřejnému odporu. Kritici se obávají, že hnojení železem by mohlo vyvolat „mrtvé zóny“, kde by přemnožené řasy vyčerpaly kyslík a ohrozily ostatní mořské organismy. Studie ukazují, že přidání jednoho až dvou milionů tun železa ročně by mohlo zachytit až 45 miliard tun CO2 do roku 2100, avšak také by to ukradlo živiny jiným mořským organismům.

ExOIS plánuje podrobný monitoring svých studií, aby posoudila vliv OIF na mořský život. Vědci zdůrazňují, že je třeba provádět rozsáhlejší a delší terénní studie než v minulosti, aby se vyhodnotila životaschopnost této metody.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

zeměděleství
Zahraniční Klimatické změny

Emise metanu ohrožují klimatické cíle

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech