neděle 19. května 2024

Ve Wansee se rozhodlo o osudu Židů. Teď se poblíž jedná o migrantech

Po konferenci ve Wansee, od níž dnes uběhlo 82 let, Němci konečnému řešení židovské otázky tleskali. Dnes se proti závěrům tajného jednání o deportacích migrantů bouří.

Haus_der_Wannsee-Konferenz_02-2014

Na tomto zámečku u jezera Wansee se před 82 lety rozhodlo o smrti milionů Židů.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Na tomto zámečku u jezera Wansee se před 82 lety rozhodlo o smrti milionů Židů.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Datum 20. února 1942 zůstane v dějinách druhé světová války zapsané tím nejčernějším písmem. V zámečku na břehu jezera Wansee, pár kilometrů jihozápadně od Berlína, se ten den totiž sešla plejáda nacistických pohlavárů vedená Reinhardem Heydrichem, aby projednala jediný bod programu, konečné řešení židovské otázky. Od toho dne se počítá také začátek holokaustu, který nakonec nepřežilo šest milionů Židů, z nichž většina skončila v plynových komorách vyhlazovacích táborů.

Konference ve Wansee měla být přísně tajná a okolní svět se o ní neměl dozvědět. Utajit se ji však podařilo pouze do roku 1947, kdy vojska spojenců při prohledávání budov říšských ministerstev narazila na záznamy o jednání. Ty však už nemohly sloužit jako důkaz při procesech s představiteli Třetí říše, protože do rukou vyšetřovacích orgánů se dostaly až rok po Norimberském procesu.

Konference ve Wansee a zejména její výsledky rezonují ve společnosti dodnes. Proto také část německé veřejnosti pobouřila zpráva, že sedm kilometrů od tohoto místa, v Postupimi, loni v listopadu jednali zástupci opozice, zejména ze strany AfD, která je známá svými krajně pravicovými názory, a několik vlivných podnikatelů o osudu milionů migrantů z Blízkého východu, Asie a Afriky, kteří v poslední letech přišli do Německa. Tato jednání, která se zabývala zejména deportacemi a ztrátou německého občanství, které běženci získali, vyvolalo protesty, kterých se v minulých týdnech zúčastnily stovky tisíc lidí.

Autor: Jan Skala

Související

14278966046_89224e473a_b
Zahraniční

Nová nizozemská vláda vystrkuje růžky. Ještě nemá premiéra a už plánuje deportace

GNuW7mhW4AA0Nng
Zahraniční

Spolkový sněm zbavil Bystroně imunity. Zanedlouho poté u něho zvonila policie

7026048141_6a4edd78c0_b
Zahraniční

Bude mít Nizozemsko konečně novou vládu? Wilders oznámil dohodu

597032
Zahraniční

Protižidovské nálady gradují. Vandalové poničili pomník obětí holokaustu v Paříži