čtvrtek 19. září 2024

Ve Vídni splní Beethovenovo poslední přání. Budou zkoumat jeho ostatky

Do Vídně se vracejí fragmenty Beethovenovy lebky. Americký obchodník je věnoval ke studiu vídeňské univerzitě. Skladatel trpěl celý život zdravotními komplikacemi. Darování ostatků k výzkumným účelům bylo jeho přáním.

photo-beethoven-composer-germany

Beethoven prožil život v nemocích. Před smrtí požádal o prozkoumání svých ostatků.
Zdroj: Wallpaper Flare

  • Beethoven prožil život v nemocích. Před smrtí požádal o prozkoumání svých ostatků.
  • Zdroj: Wallpaper Flare

Celkem deset fragmentů, včetně dvou větších kusů z lebky slavného skladatele Ludwiga van Beethovena se teď po desítkách let vracejí zpátky do Vídně. Paul Kaufmann je našel v roce 1990 v rodinné bezpečnostní schránce ve francouzské bance. Byly prý v krabičce s poškrábanou skladatelovou podobiznou. Fragmenty, které už prozkoumali i v USA, mají prý velkou hodnotu. Jako první je získal prastrýc Paula Kaufmanna, vídeňský lékař, po exhumaci Beethovenových kostí v roce 1863.

Skladatel trpěl celý život nemocemi, zkoumání ostatků si proto výslovně přál. Podle rektora vídeňské lékařské univerzity Markuse Muellera je nanejvýš důležité s ostatky zacházet eticky a odpovědným způsobem. "Jde o nalezení správné rovnováhy mezi pochopitelným veřejným zájmem a úctou k zesnulému," řekl.

Skladatel zemřel v nedožitých 57 letech. Většinu svého života se potýkal s vážnými zdravotními komplikacemi, ke kterým patřila i postupná ztráta sluchu. Posledních devět let života už strávil úplně hluchý. Podle nedávné analýzy Beethovenových vlasů měl genetickou predispozici k onemocnění jater a krátce před smrtí prodělal infekci hepatitidou B.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: BBC

Související

clean-1706439_1280
Domácí

Češi si neváží povolání poslance, uklízečky a kněze

woman-1979272_1280
Domácí

Společné večeře jsou důležité pro dvě třetiny Čechů, i když je na stole stále totéž

PIA17944-MarsCuriosityRover-AfterCrossingDingoGapSanddune-20140209
Zahraniční Vesmír

Hluboko pod povrchem Marsu jsou oceány kapalin, tvrdí nová studia NASA

20140727--IMG_4412_(16828865239)
Zahraniční

Teplota oceánské vody dosahuje rekordů. Ohrožuje už i Velký bariérový útes