pondělí 16. září 2024

Ve většině krajů začaly opět růst ceny bytů

Ceny bytů začaly opět růst ve většině krajů v České republice.

byt

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Ceny prodaných bytů v Česku za poslední čtvrtletí loňského roku poprvé za uplynulý rok vzrostly. Podle nejnovějších dat žebříčku Deloitte Real Index, který pravidelně vydává společnost Deloitte, průměrná cena metru čtverečního bytu stoupla o 6,9 procent na 95 500 korun.

Největší růst cen byl zaznamenán v Královéhradeckém kraji (+16,4 %), Plzeňském (+8,0 %), Ústeckém (+7,8 %) a Karlovarském kraji (+7,2 %). Naopak propad průměrné ceny byl zaznamenán v pěti krajích, například v Libereckém (-11,6 %) a Vysočině (-6,9 %). „Čtvrtý kvartál loňského roku byl ve znamení obratu. Po čtyřech čtvrtletí, kdy ceny bytů v Česku padaly, došlo k růstu cen. Aktuální situace tak ukazuje, že trend poklesu, který před více než rokem odstartovala vysoká inflace i růst cen energií, zvyšování úrokových sazeb i cen stavebních prací, je u konce. V důsledku postupného odeznívání těchto faktorů, tak koncem loňského roku došlo k opětovnému obnovení a zvýšení poptávky, což se projevilo i na cenách bytů,” vysvětluje expert na nemovitostní trh z poradenské a technologické společnosti Deloitte Petr Hána.

Nejdražší byty zůstávají v Praze, kde ceny stouply o 6,5 procent na 121 700 korun za metr čtvereční. Celkem se ve sledovaném období prodalo 6 825 bytů, z nichž 3 203 byly v novostavbách. Vzhledem k pokračujícímu snižování úrokových sazeb v prvním čtvrtletí letošního roku se očekává, že poptávka na realitním trhu nadále poroste. Deloitte Real Index sleduje vývoj cen bytů od roku 2015 a poskytuje data o cenách prodaných bytů v Česku.

Autor: Šimon Mitro

Související

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Srpen přinesl rekordní objem hypoték. Sazba klesla pod pět procent

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Češi mají nejdražší bydlení v Evropě. Potřebují 13,3 roční mzdy

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Průměrná sazba hypoték klesla na 5,42 procenta