pátek 17. května 2024

Ve vazbě jsou dva obvinění z liberecké kauzy. Politici zůstali na svobodě

Kanceláře na radnici i hejtmanství v Liberci už policisté prohledali. Soud proto poslal zatím dva muže do vazby, ovšem počet obviněných může ještě růst.

Liberec_náměstí_a_radnice_3

Liberecká radnice měla být podle policie místem nekalých čachrů.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Liberecká radnice měla být podle policie místem nekalých čachrů.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Na pracovníka libereckého magistrátu Lukáše Hýbnera a na Josefa Nadrchala ze společnosti Investing CZ uvalil včera Okresní soud v Liberci vazbu ohledně kauzy, která od začátku tohoto týdne hýbe severočeskou metropolí. Kromě této dvojice, u které byl předpoklad, že by mohla ovlivňovat další svědky, stíhá policie dalších pět lidí. Mezi nimi je i náměstek primátora Petr Žídek (ODS), které policie prozatím pustila na svobodu. Další, původně podezřelý náměstek, Jiří Šolc (ANO) si zatím obvinění nevyslechl.

Celá kauza začala v úterý, kdy policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) začali prohledávat kanceláře na libereckém magistrátu. Důvodem bylo podivné zadávání zakázek pro města Liberec a Smržovka, v nichž měla figurovat stavební společnosti Syner. Celkem jde o tři různé případy a očekává se, že mohou další obvinění ještě přibývat.

Kromě radnice se policie zaměřila také na krajský úřad, kde jde o machinace ohledně stavby obří solární elektrárny v Ralsku. V této souvislosti muži zákona prohledali kancelář a zabavili počítač i hejtmanovi Martinu Půtovi (SLK).

Autor: Jan Skala

Související

GNuW7mhW4AA0Nng
Zahraniční

Spolkový sněm zbavil Bystroně imunity. Zanedlouho poté u něho zvonila policie

6b120c1291cbc58f9479f3dcad4c986e
Krimi

Pád kazašského ministra dokonán. Za vraždu manželky jde na 24 let do vězení

policejní pouta-ilustrační foto
Krimi

Podvodníci vydávající se za pracovníky České národní banky jsou ve vazbě

Policie ČR
Krimi

Vražda v centru Plzně. Pobodaná žena zemřela, policisté vraha zadželi