středa 15. května 2024

Ve slovenském parlamentu zasedne rekordní počet žen

Ze 150 zvolených poslanců mají ženy více než pětinové zastoupení. Polovina z nich byla zvolena za Progresívne Slovensko.

profimedia-0809810882

Jedny ze zvolených poslankyní za Progresívne Slovensko, právnička Lucia Plaváková a producentka Zora Jaurová (30. 9. 2023)
Zdroj: Profimedia

  • Jedny ze zvolených poslankyní za Progresívne Slovensko, právnička Lucia Plaváková a producentka Zora Jaurová (30. 9. 2023)
  • Zdroj: Profimedia

Ve slovenských parlamentních volbách bylo zvoleno celkem 33 žen. Jde o slovenský rekord, v minulých volbách uspělo o jednu ženu méně. Celkem má slovenská sněmovna 150 poslanců, tudíž ženy budou mít nově 22procnetní zastoupení.

Polovina z nově zvolených poslankyň kandidovala za Progresívne Slovensko (PS), které se umístilo na druhém místě za Smerem. Za PS bylo zvoleno celkem 16 žen, zatímco vítězný SMĚR bude mít v parlamentu jen tři političky ze 42 zvolených zákonodárců.

V Česku sedí ve Sněmovně celkem 50 žen z celkových 200 poslanců. Ženy tudíž mají v Česku přesně čtvrtinové zastoupení. I Česko však nadále zaostává za západními a severními evropskými zeměmi, kde je zastoupení žen v politice mnohem vyšší. Například v Evropském parlamentu mají ženy 41procentní podíl.

Autor: Šimon Mitro

Související

Jaderná elektrárna Jaslovské Bohunice
Zahraniční Slovensko

Slovensko chce nový jaderný blok. Ministryně ruskou technologii odmítá

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Lipavský na Putinovu inauguraci zástupce nepošle. Jiní evropští politici přijedou

1024px-2015-08-15._Фестиваль_«Большой_Донбасс»_602
Zahraniční

Putinovi Noční vlci dorazili do Česka. Oslaví zde konec druhé světové války