pátek 27. září 2024

Ve školách se bude víc pečovat o duševní zdraví dětí

Každý desátý školák trpí duševní chorobou. Ministerstvo školství proto chce, aby školy byly prostředím, kde se děti budou cítit dobře.

students-5228880_1920

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Monitoring šikany, školní psycholog, krizové týmy, nový vyučovací předmět a další novinky zahrnuje program, který představilo ministerstvo školství. Chce například podporovat pozice školního psychologa nebo speciálního pedagoga, který se bude věnovat duševnímu zdraví dětí.

Vzniknout mají také krizové intervenční týmy, které v případě potřeby do 36 hodin dorazí do školy zasažené krizovou situací, poskytnout celé školní komunitě komplexní služby a provedou školu procesem zvládání krize a vyrovnávání se s jejími následky. Ve všech krajích České republiky budou multidisciplinární týmy, které budou podporovat školy při práci s dětmi s odlišnými projevy chování. V praxi tedy budou pomáhat například dětem po hospitalizaci na psychiatrii, rodiče zase naučí chápat psychické rozpoložení dítěte.

Program chce zavést monitoring šikany na školách a také nový vyučovací předmět týkající se osobnostně-sociální výchovy a podpory osobní pohody. Žáci by se tak již od útlého věku učili, jak žít tak, aby jim po duševní stránce bylo co nejlépe, nebo jak vycházet s druhými a předejít konfliktům.

Zároveň se chystají jednání s vysokými školami o navýšení kapacit studijních programů psychologie a speciální pedagogiky.

Duševní zdraví v číslech

Podle organizace UNICEF trpí některou z duševních nemocí až 16,3 procenta evropských dětí, kterým je od deseti do 19 let. V Česku se duševní onemocnění týká 11 procent. Z výzkumů též vyplývá, že se o duševní zdraví zajímají téměř dvě třetiny českých dětí a dospívajících.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

sociální sítě
Zahraniční Sociální sítě

Varovávání jako mají cigarety by měly dostat i sociální sítě, naléhají prokurátoři v USA

profimedia-0904350154
Krimi

Pelta s Kratochvílovou půjdou do vězení. Soud je uznal vinné už potřetí

457494368_924580679697044_5261537980713772291_n
Domácí

Alianci pro rodinu se nelíbí politikaření ve školách. Je to progresivismus, tvrdí

schoolboy_study_girl_schoolgirl_parta-696422
Domácí

Tisíce korun navíc. Kromě školních pomůcek se prodraží družina i obědy