pátek 5. července 2024

Ve Francii se zvedá odpor proti krajní pravici. Řada kandidátů opouští boj

V rámci boje proti krajní pravici, tedy vítězi prvního kola francouzských parlamentních voleb Národní sdružení, už z dalších volebních bojů odstoupilo 218 kandidátů. Tento krok učinili tak k efektivnějšímu využití hlasů.

366003624_825078875655372_1566868359211702437_n

Lídři Národního sdružení, Marine Le Pen a Jordan Bardella, musí získat podporu většiny Francouzů, aby mohly vládnout.
Zdroj: Facebook/Jordan Bardella

  • Lídři Národního sdružení, Marine Le Pen a Jordan Bardella, musí získat podporu většiny Francouzů, aby mohly vládnout.
  • Zdroj: Facebook/Jordan Bardella

Už 218 kandidátů levicových stran či vládního uskupení prezidenta Emmanuela Macrona odstoupilo z druhého kola parlamentních voleb, které se konají tuto neděli. Jejich hlavní motivací je netříštění sil v boji proti krajně pravicové straně Národní sdružení, která se se 34 procenty stala suverénním vítězem prvního kola. Hlavní motivací Nové lidové fronty, kterou vedou komunisté a sociální demokraté a Macronova hnutí Obnova, je zamezit tomu, aby krajní pravice ve francouzském parlamentu získala nadpoloviční většinu. Pokud se jim to podaří, je pravděpodobné, že Národní sdružení skončí v opozici, protože jeho koaliční potenciál je prakticky nulový.

Podle šéfa Národního sdružení Jordana Bardelly je Francie svědkem toho, že se prezident Macron paktuje s krajní levicí, zejména s komunisty. Nová lidová fronta podle něho v zemi podněcuje antisemitské nálady.

Paktování proti Národnímu sdružení není jen případem Paříže a dalších velkých měst Marseille, Nice, Lyon nebo Toulouse. Republikáni, Macronova Obnova a socdem-komunistická Nová lidová fronta se spojují prakticky ve všech regionech Francie. Podle tamních médií je to tah, který by Macronovi, ač se mezi obyvatelstvem těší velmi nízké podpoře, mohl vyjít.

Autor: Jan Skala

Související

Britský premiér Rishi Sunak
Zahraniční

Rychlý konec éry konzervativců. Sunak přivezl králi Karlovi III. demisi

ronaldo.jpg
Fotbal Euro 2024 play-off

Čtvrtfinále odstartují Němci se Španěly, následovat bude Ronaldo vs Mbappé

53240561562_727acc5c80_b
Zahraniční

Velká Británie odvolila. První odhady mluví o drtivém vítězství labouristů

19334069189_cf1a153ecd_b (1)
Zahraniční

Levici se odstoupení kandidátů vyplácí. Marine Le Pen začíná ztrácet