sobota 6. července 2024

Vášniví houbaři. Češi nasbírali nejvíce hub od roku 2017

Sběru lesních plodů a hub se Češi věnují ve velkém. Poslední roky zájem roste.

houby

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

V loňském roce nasbírali Češi 24,99 tisíc tun hub v hodnotě 5,2 miliard korun. Vyplývá to z dotazníku, který pro Ministerstvo zemědělství zpracovala Česká zemědělská univerzita. Průzkumu se zúčastnilo tisíc respondentů z celého Česka v období 30. listopadu až 8. prosince 2022.

Více hub Češi za posledních osm let nasbírali jen v roce 2017, kdy šlo o 27,7 tisíc tun. Pokud se k houbám přidá sběr i lesních plodů jako borůvek, brusinek či malin, tak Češi během roku 2022 nasbírali 38,96 tisíce tun lesních plodů v hodnotě 7,89 miliardy korun. Touto částkou byl překonán nejlepší výsledek 7,66 miliardy korun z roku 2013. Na loňské hodnotě se však výrazně podílí nárůst cen za lesní plody, včetně vlivu inflace.

Les je ideálním místem pro odpočinek, pobyt v něm má ozdravný účinek nejen pro naši psychiku, ale i tělo. Naše lesy tak splňují svou rekreační funkci dokonale. Češi spojují procházku se sběrem lesních plodů, jde v podstatě o národní hobby,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Aspoň jednou měsíčně vyrazilo do lesa šest lidí z deseti. Po stránce houbaření patří Česko mezi světové premianty.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: eAGRI

Související

mobil za jízdy
Domácí Auta

Čtvrtina řidičů při řízení čte zprávy a sleduje sociální sítě

novostavba
Ekonomika Bydlení

Banky v květnu poskytly meziročně o 92 procent více hypoték

Strom poškozený přemnoženou zvěří
Domácí

Přemnožená zvěř je pro lesy horší než kůrovec

slepice
Domácí

Česko je opět zemí bez ptačí chřipky