úterý 17. září 2024

Varovávání jako mají cigarety by měly dostat i sociální sítě, naléhají prokurátoři v USA

Skupina amerických generálních prokurátorů navrhuje, aby sociální média dostala varovné štítky podobně jako cigarety. Chtějí tím upozornit na možné návykové účinky a pomoci tak řešit rostoucí krizi duševního zdraví mezi mladými lidmi.

sociální sítě

Ilustrační foto.
Zdroj: PixaHive

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PixaHive

Skupina 42 amerických generálních prokurátorů se přiklání k zavedení varovných štítků na sociálních médiích, které by měly upozornit děti na potenciální riziko závislosti. Tato iniciativa přichází v rámci snahy čelit rostoucí krizi duševního zdraví spojené se sociálními aplikacemi.

V otevřeném dopise americkým zákonodárcům, který zveřejnila Národní asociace generálních prokurátorů (NAAG), se uvádí, že varovné štítky na sociálních platformách by mohly pomoci zmírnit rostoucí duševní problémy způsobené těmito aplikacemi. Štítky by měly být podobné těm, které jsou používány na krabičkách cigaret.

Studie z roku 2019 publikovaná v JAMA Psychiatry ukázala, že teenageři, kteří tráví na sociálních médiích více než tři hodiny denně, mají vyšší riziko duševních problémů. Gallupův průzkum z roku 2023 zjistil, že američtí teenageři tráví v průměru 4,8 hodiny denně na sociálních sítích.

Senát USA letos v létě schválil zákon o online bezpečnosti dětí, který vyžaduje, aby technologické společnosti chránily děti před online nebezpečími.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci