pátek 20. září 2024

Vánoční stromky letos podraží

Vánoce se kvapem blíží. Jedním ze znamení blížícího se adventu je prodej vánočních stromků. České pěstitele trápí v poslední době kromě razantního růstu cen i nárůst dovozu zahraničních stromů.

vánoční strom

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Jimmy Chan

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Jimmy Chan

Podle Sdružení českých pěstitelů vánočních stromků se stále častěji symboly Vánoc dováží z Dánska a Polska, ale často jde o nekvalitní stromky, které některé firmy používají jako marketingový tah pro nalákání zákazníků.

Dalším problémem domácích pěstitelů jsou letošní razantně rostoucí náklady na práci, pohonné hmoty, energie, hnojiva a všechno vybavení, které je k pěstování zapotřebí. I proto stromky zdraží přibližně o 10 %.

U standardní kvality v nejprodávanější kategorii do 200 cm vyjde jedle kavkazská přibližně na 1000 Kč, smrk pichlavý na 450 Kč a borovice na 550 Kč, uvádí pěstitelé na stránkách sdružení vanocnistromek.cz.

Maloobchodní ceny vánočních stromků budou, tak jako v minulosti, regionálně rozdílné. Nejprodávanějšími druhy v Česku jsou jedle kavkazská (cca 80 %). Podíl domácích druhů – smrku a borovice – poklesl pod 10 %. Celková průměrná roční spotřeba přírodních vánočních stromků v Česku se dlouhodobě odhaduje na cca 1,3 milionu kusů.

Prodej stromků začne tradičně začátkem prosince.

Autor: Andrea Jančová

Související

Plzeň,_Kollárova_(2)
Domácí

Plzeň pokračuje ve zdražování parkovného. Nově se platí i v sobotu

olivový olej
Ekonomika Jídlo

Španělské supermarkety uměle navyšují ceny olivového oleje

strom-energie-co2-sonnenuntergang
Ekonomika

Egypt razantně zvyšuje cenu elektřiny. Mohou za to končící dotace

brambory
Ekonomika

Zdražují brambory, jablka i jogurty