sobota 27. července 2024

Vánoční sbírka rozzáří dětské oči

Ještě do neděle probíhá v České republice vánoční sbírka dárků pro děti ohrožené chudobou. Jmenuje se Krabice od bot a darovat do ní můžete to, co dětem pod stromečkem udělá radost.

sbírka dětem

sbírka dětem
Zdroj: Diakonie Českobratrské církve evangelické

  • sbírka dětem
  • Zdroj: Diakonie Českobratrské církve evangelické

Dvanáctý ročník sbírky byl zahájen 21. listopadu, souběžná finanční sbírka Krabice online běží nepřetržitě. Cílem je vybrat a potom rozdat 50 tisíc dárků, které pomohou chudým dětem prožít radost z vánoční nadílky.

Podle pořadatele akce Diakonie Českobratrské církve evangelické dětí ohrožených chudobou od loňského roku přibylo a aktuálně jich je v zemi okolo 200 tisíc. Od roku 2021 se počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby navýšil z 9 % na 16 % v květnu 2022.

Diakonie pomáhá těm, pro něž vánoční dárek není samozřejmostí. Od poloviny listopadu je na webových stránkách krabiceodbot.cz otevřený rezervační systém a mapa 151 sběrných míst. „Dárce si na mapě jednoduše vybere, na které sběrné místo svou krabici v době konání sbírky doručí. Věkové rozpětí je od novorozenců až po sedmnáctileté, dárci také mohou obdarovat maminky nebo tatínky,“ říká Zdeňka Sobotová, manažerka sbírky.

Jen za první den rezervací si 2 847 dárců rezervovalo 9 324 dárků.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Diakonie Českobratrské církve evangelické

Související

dítě pláž
Světové dny

Den hraní v blátě

abduction-vs-kidnapping
Zahraniční

Rusové nabízí k adopci ukrajinské děti. Musí se vrátit k rodinám, hřímá Bílý dům

zrněné dítě v Gaze
Domácí

Násilí napáchané na dětech dosáhlo loni extrémní úrovně

podvýživa
Zahraniční

Více než jedno z pěti dětí do pěti let trpí vážnou podvýživou