V minulých letech stály čokoládové výrobky polovičku, letos si zákazníci musí za oblíbené sladkosti opravdu připlatit. Na vinně je kromě drahého másla i špatná úroda kakaových bobů. Těm se letos nedařilo kvůli horšímu počasí. Zdražování také ovlivnily vyšší náklady na energie i na pracovní sílu.
Před Vánocemi navíc dovozci kakaových bobů často cenu šponují, protože vědí, že je o čokoládu ve světě velký zájem a výrobcům nezbývá než na jejich podmínky přistoupit a vyšší cenu za boby promítnout do částky za hotové laskominy.
A jak si tedy užít čokoládové Vánoce a přitom nezruinovat rodinný rozpočet? Ve velkých obchodech se objevují pravidelně slevové akce, takže zákazníci mají možnost získat čokoládové kolekce za příznivější ceny. Je tedy dobré mít oči otevřené a sledovat aktuální nabídky.