Vánoc se blíží. Venezuela křesťanské svátky posunula na 1. října

Venezuela bude mít Vánoce co nevidět. Aby odvrátil pozornost od hluboké politické krize, ustanovil je prezident Nicolás Maduro na 1. října.

18883170512_d04ee788dc_c

Venezuelský prezident Nicolás Maduro.
Zdroj: Flickr

  • Venezuelský prezident Nicolás Maduro.
  • Zdroj: Flickr

Další Madurovo šílenství, tak označují nezávislá média prezidentovo oznámení, že Vánoce se ve Venezuele budou slavit už 1. října. Není to poprvé, co vláda tohoto jihoamerického státu tyto svátky narození Ježíše Krista posouvala a vždy to souviselo s ekonomickou nebo politickou krizí. V takové se tato země nachází i nyní po podivných prezidentských volbách, z nichž sice Nicolás Maduro vzešel jako vítěz, ovšem západní svět jeho triumf neuznal.

„Přichází září a už to voní Vánocemi. A proto letos, k vaší poctě a vděčnosti, ustanovím posunutí Vánoc na 1. října. Vánoce začínají pro všechny 1. října,“ napsal Maduro. Před třemi lety Vánoce také posunul, to začínali 5. října. Jiný než prosincový termín venezuelské Vánoce měli i v roce 2020.

Země se však mezitím zmítá v těžké politické krizi. Začátkem tohoto týdne úřady oznámily, že vydaly zatykač na šéfa opozice Edmunda Gonzáleze Urrutiu, který je podle řady lidí skutečným vítězem prezidentských voleb. Toto oznámení, doplněné tvrzením o Gonzálezově podvratné činnosti, vyvolalo v Caracasu a jiných větších městech, další protesty.

Autor: Jan Skala

Související

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa? Ochranka zasáhla proti možnému střelci

Nicolás_Maduro_(2019-10-25)_01
Zahraniční

Venezuela zadržela možné atentátníky. Je mezi nimi i výsadkář z Chrudimi

GTNF2_1WoAA_FXe
Zahraniční

V průzkumech vede Kamala Harris. Podle Američanů vyhrála i televizní debatu

profimedia-0906559655
Zahraniční

Kamalu Harris podpořila Taylor Swift. Jste marxistka, vytkl jí Donald Trump