pátek 5. července 2024

Válka v Sýrii zdecimovala lesy. Lidé zbytky stromů používají na topení

Pětina lesů zmizela během občanské války ze syrské krajiny. Některé stromy zničily požáry po výbuchu dělostřeleckých granátů, jiné živořící lidé spálili.

Kasab_-_Latakia

Syrská krajina přichází o zalesněné pláně.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Syrská krajina přichází o zalesněné pláně.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Až 20 procent lesů zmizelo ze syrského území během občanské války, která v tomto blízkovýchodním státě zuřila takřka celou minulou dekádu. Alespoň to vyplývá ze studie, kterou zveřejnil španělský deník El País s odkazem na práci vědců ze španělských výzkumných center. Lesy poničily nejvíce dělostřelecké výbuchy, v důsledku kterých porosty často sužovaly požáry. Ty bylo velmi obtížné hasit, protože Sýrie a celý blízkovýchodní regionu bojují dlouhodobě s až kritickým nedostatkem vody.

Lesům velmi škodí i místní obyvatelé a váleční uprchlíci. Ty totiž kácejí i vzrostlé stromy, které používají v zimních měsících na zátop. Podle výzkumu je tato situace neudržitelná a brání alespoň částečnému zotavení přírody.

Nejvíce poškozené jsou podle výzkumu horské oblasti na severovýchodě země a poté oblast kolem hlavního města damašku na jihu Sýrie. Ještě před válkou, která svrhla režim prezidenta Bašára al-Asada, však tato země patřila k ekologicky orientovaným státům, kdy vysazování nových lesních porostů převyšovalo těžbu.

Autor: Jan Skala

Související

Streifenwagen_Bundespolizei
Krimi

Další útok syrských gangů. Mladíci chtěli znásilnit dívku, ale skončili na svobodě

GRB0cxoWIAAxPxw
Zahraniční

Gang migrantů ubil mladíka při návratu z večírku. Německá vláda urychlí deportace

448951036_1029477238537267_7989772889984179104_n
Domácí

Rakušan vyrazí do Sýrie. Chce jednat o deportaci migrantů z Evropy

manheim
Zahraniční

Vražda v Mannheimu otevře stavidla. Německo začne s deportacemi migrantů