čtvrtek 19. září 2024

Válka v Čechách skončila 12. května 1945

Výročí konce 2. světové války na území bývalého Československa připadá na 12. květen. Prvě v ten den se v roce 1945 naposledy střetl německý Wehrmacht s Rudou armádou.

Milín

Památník poslední druhé světové války v Československu byl postaven v roce 1970
Zdroj: Wikipedia

  • Památník poslední druhé světové války v Československu byl postaven v roce 1970
  • Zdroj: Wikipedia

12. květen 1945, to je datum, které se často označuje jako definitivní konec druhé světové sválky na území tehdejšího Československa. Přesně před 78 lety ukončila válku poslední bitva mezi zbytky německého vojska a Rudou armádou, která příslušníky Wehrmachtu hnala od Prahy dále na západ. Pokus o zvrat, který by mohl německé vojáky dostat do amerického zajetí u Plzně, se uskutečnil ve Slivici u Milína na Příbramsku.

Tam se v noci na 12. května 1945 proti sobě postavily tři fronty sovětské armády a zhruba šest tisíc příslušníků Wehrmachtu pod vedením generála Carla von Pücklera-Burghausse. Byl to právě on, kdo se odmítal smířit s kapitulací Německa a s podmínkou, že vojáci říšské armády se musí vzdát 8. května na tom místě, kde se nachází. Přesně to Pückler nechtěl, protože bylo jasné, že by padl do rukou Rudé armády. Spěchal proto k Plzni, kde se stůj co stůj chtěl vzdát Američanům. To se mu ale nepovedlo, protože jeho šestitisícovou armádu porazily sovětské síly u Milína. Pückler ve chvíli, kdy bylo jasné, že je všem snahám konec, spáchal sebevraždu.

Výstřelem z jeho pistole tak symbolicky skončila druhá světová válka pro československý lid. V Evropě se bojovalo ještě o tři dny déle, příslušníci SS se totiž nechtěli s výsledkem šestiletých bojů smířit ani při přechodu slovinsko-rakouské hranice. Definitivní tečku za nejkrvavější válkou v dějinách lidstva udělalo svržení americké atomové bomby na japonská města Nagasaki a Hirošima 6. srpna 1945 a následné podepsání kapitulace o měsíc později.

Autor: Jan Skala

Související

1716497988210
Zahraniční

Ztracenou ponorku z druhé světové války nalezli po osmdesáti letech

Bundesarchiv_Bild_183-58507-003,_Besetzung_des_Sudetenlands,_Grenzpfahl
Domácí Výročí

Mnichovský diktát neznamenal jen ztrátu pohraničí. Podlomil důvěru lidí v západ

Bundesarchiv_Bild_101III-Zschaeckel-207-12,_Schlacht_um_Kursk,_Panzer_VI_(Tiger_I)
Zahraniční Výročí

Bitva, která rozhodla válku. U Kursku Rudá armáda vyhrála před 80 lety

Bez názvu
Zahraniční

Dělníci při stavbě jezu objevili zbytky synagogy zničené nacisty