pondělí 16. září 2024

Válka skončí až Rusko uzná plnou územní celistvost Ukrajiny. Zdůraznil Zelenskyj na G20

Přes videohovor vystoupil na summitu G20 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který prohlašuje, že válka bude u konce pouze za konkrétních podmínek.

Volodymyr Zelenskyj při videohovoru v rámci summitu G20

Volodymyr Zelenskyj upozornil na skutečnost, že Ukrajina od EU dostala zatím pouze třicet procent slíbené dělostřelecké munice.
Zdroj: Twitter @CNNEE

  • Volodymyr Zelenskyj upozornil na skutečnost, že Ukrajina od EU dostala zatím pouze třicet procent slíbené dělostřelecké munice.
  • Zdroj: Twitter @CNNEE

Při přežitosti aktuálního summitu členů největších světových ekonomik G20 vystoupil přes videohovor ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten v proslovu výslovně řekl, že nastal čas ukončit válku na Ukrajině, ale zároveň dodal: „Bude to možné pouze tehdy, pokud Rusko potvrdí plnou územní celistvost Ukrajiny.

Zároveň apeloval na světové vůdce, že válka musí a může být nyní skončena. Na G20 dal Zelenskyj najevo, že je připravený dosáhnout dohody s Ruskem, ale pouze za podmínek, které ochrání ukrajinskou suverenitu. Nic ovšem nenasvědčuje tomu, že Rusko chce válečný konflikt ukončit a opustit okupované území.

Většina zemí G20 se shodla, že válka na Ukrajině byla a je příčinou ekonomického utrpení a nestability v mnoha částech světa.

Francouzský prezident Emmanuel Macron na Twitteru uvedl: „Společně s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem vyzýváme k respektování územní celistvosti a suverenity Ukrajiny. Důsledky tohoto konfliktu přesahují evropské hranice. Překonáme je prostřednictvím úzké koordinace mezi Francií a Čínou.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: IT

Související

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXkoWfSbsAAMNAe
Zahraniční

Další tajfun ničí čínské pobřeží. Údajně je nejsilnější za posledních 75 let

elektromobil BYD
Ekonomika Elektromobily

EU a USA omezují čínské elektromobily, přesto jejich prodeje rostou

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu