čtvrtek 10. října 2024

Válka by mohla skončit příští rok, myslí si Zelenskyj. Udělá ústupky, tvrdí spojenci

Konec války na Ukrajině začíná být čím dál skloňovanějším pojmem. Pravděpodobně ale nebude znamenat zachování územní celistvosti Ukrajiny.

GZWZb8YWUAAKJjy

Volodymyr Zelenskyj při dnešní návštěvě Chorvatska.
Zdroj: X

  • Volodymyr Zelenskyj při dnešní návštěvě Chorvatska.
  • Zdroj: X

Válka na Ukrajině by mohla končit v roce 2025, současná situace na bojišti vytvořila takový předpoklad. Tato slova řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při své návštěvě v chorvatském Dubrovníku, kde se zúčastnil summitu Ukrajiny a zemí jihovýchodní Evropy. Jaké předpoklady nastaly však prezident nespecifikoval. Už v tomto měsíci podle něho nastane reálná šance posunout se k míru. Podle agentury Bloomberg navíc roste tlak ze strany spojenců, tedy zemí západního světa, na to, aby Ukrajina začala více pracovat na mírovém uspořádání.

Podle hlasů z centrály Severoatlantické aliance je zachování ukrajinské územní celistvosti a znovuzískání poloostrova Krym, už v podstatě utopií. Podle nich je dokonce Zelenskyj připraven zmírnit své podmínky pro nastolení míru. V podobném duchu hovořil nedávno i český prezident a bývalý vysoký důstojník NATO Petr Pavel. Ten uvedl, že Ukrajina dočasně bude muset oželet území, které dnes kontrolují ruské síly.

Ty dobyly zhruba 20 procent území, zejména pak Luhanskou, Doněckou, Chersonskou a Záporožskou republiku, které už Moskva začlenila do Ruské federace, ačkoliv většina zemí mezinárodního společenství tento krok neuznala.

Autor: Jan Skala

Související

kyberbezpečnost
Zahraniční

Většina zemí EU ještě není nepřipravena na nová pravidla kyberbezpečnosti

zelensky-patrimonio-1
Zahraniční

Ukrajina zrušila listopadový mírový summit. Nebude ani schůzka s Bidenem

452258690_26516327151292087_631067764639246276_n
Zahraniční

Soud zakázal europoslankyni kandidovat na prezidenta. Je proruská, řekl

48004656323_94b3a87a27_b
Zahraniční

Členství Ukrajiny v NATO? Kamala Harris se vyhnula odpovědi na jasnou otázku