pondělí 16. září 2024

Válčete si sami, vzkazují státy Macronovi. Na Ukrajinu se jim nechce

Jako Macronovu soukromou nepromyšlenou iniciativu označují politici jeho prohlášení o vyslání vojsk NATO na Ukrajinu. Jediného spojence francouzský prezident našel v Litvě.

F62GfOWWcAARwQj

Emmanuel Macron vládu Nové lidové fronty nejmenuje.
Zdroj: X

  • Emmanuel Macron vládu Nové lidové fronty nejmenuje.
  • Zdroj: X

Pondělní vyjádření francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o tom, že by se do bojů na Ukrajině mohly přímo zapojit armády států NATO, vyvolalo mezi členskými zeměmi protichůdné reakce, které poukazují na nejednotu v přístupu k válce na východě Evropy. Ještě předtím než Macron vůbec tuto možnost zmínil, před ní varoval slovenský premiér Robert Fico. Proti nasazení aliančních vojsk na Ukrajině se následně vyjádřila i řada dalších států, například Německo, které je jedním z největších finančních i vojenských podporovatelů Ukrajiny. S rychlou reakcí přišly i Spojené státy, prezident Joe Biden vyslání vojsk na Ukrajinu kategoricky odmítl. Proti se postavilo i Švédsko a Chorvatsko, které vzkázalo, že Ukrajinu brání Ukrajinci. Řada zemí poznačuje prohlášení za soukromou Macronovu iniciativu.

Prezident s ní narazil i na domácí scéně. Kritikou nešetří zejména opozice, kdy předsedkyně nejsilnější nevládni strany Národní shromáždění Marine LePen uvedla, že Macron svými výroky představuje bezpečnostní riziko pro 70 procent Francouzů a šéf pravicových Les Républicains Éric Ciotti uvedl, že prezidentova slova jsou plná strašlivých důsledků. Jediný, kdo se za Macrona plně postavil, je litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis. „O osudu Evropy se rozhoduje na ukrajinských bojištích. Doba, jako je tato, vyžaduje politické vedení, ambice a odvahu myslet nestandardně,“ řekl.

Naopak Rusko, kterého by se vyslání vojsk na Ukrajinu přímo dotklo, sdělilo slovy mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova, že takový krok by byl nevyhnutelným začátkem třetí světové války.

Autor: Jan Skala

Související

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

457492668_1035064185291232_77115575583928320_n
Domácí

Pavel: Soupeříme s autokraciemi, demokracie je hodná následování

Vladimir_Putin_(2022-09-20)
Zahraniční

Starmer se sejde s Bidenem. Putin proto varuje před útoky na ruské území

tilt-ash-ashtray-smoking-cigarettes-wallpaper-preview
Ekonomika

Slovensko zdraží cigarety i slazené nápoje. Získá stovky milionů eur ročně