neděle 8. září 2024

Václav Sloup hrál malé role. Jeho přínos filmu a televizi však malý nebyl

Od smrti herce Václava Sloupa dnes uplynulo přesně deset let. Na televizní obrazovce se však objevuje, díky nesčetnému množství svých rolí, neustále.

sddefault

Václav Sloup byl jedním z velkých herců malých rolí.
Zdroj: Youtube

  • Václav Sloup byl jedním z velkých herců malých rolí.
  • Zdroj: Youtube

Nezapomenutelným se Václav Sloup stal jako uchazeč o místo Velkého Vonta v seriálu Záhada hlavolamu z koncem 60. let, ovšem takových úloh měl tento rodák ze středočeských Tlustic mnohem více. V 70. a 80. letech byl totiž u každého většího projektu, který tehdejší Československá televize natáčela a velké příležitosti dostával i ve filmu. Diváci si jej pamatují z filmů o Petru Vokovi, rodinných snímcích Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem či v dodnes reprízovaných dílech Což takhle dát si špenát nebo Fešák Hubert.

Dlouhou dobu si Sloup udržoval svou klukovskou image a proto zmíněnou roli Štěpána Mažňáka v Záhadě hlavolamu hrál jako 33letý, kdy jeho seriálový otec Jaroslav Moučka coby tajemný Em, byl o pouhých 13 let starší. V dalších letech pak Sloup proslul spíše negativními postavami či ztvárněním prostoduchých mužů. K tomu byl ostatně předurčen už svými prvními rolemi, kdy v Králi Šumavy hrál kopečkáře a v tragikomickém válečném dramatu Blbec z Xeenemünde zase mentálně zaostalého chlapce Bruna, který mu však zaručil jedinou skutečně hlavní filmovou roli. Paradoxem je, že ji Sloup po přečtení scénáře odmítl a názor změnil až do delším přemlouvání.

Herec nakonec našel uplatnění i v posledních letech svého života, když se objevil ve filmech Ro©k podvraťáků a Svatba na bitevním poli. Poté svět filmu opustil, stejně jako svůj žižkovský byt a poslední roky života strávil v Libochovicích, kde na den přesně před 10 lety podlehl masivní mrtvici.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0902497952
Domácí

Česko se loučí s Karlem Heřmánkem. U jeho fotografie hoří svíčky a leží květiny

p064016
Divadlo

Ceny Thálie za celoživotní mistrovství získá Viktor Preiss i Helena Vondráčková

GV0CkC4WwAACt_W
Film a TV

Zemřel herec Karel Heřmánek. Podle policie spáchal sebevraždu na střelnici

455920597_8111013472316714_2032382088398677_n
Film a TV

Zemřel Alain Delon. Jeden z největších evropských herců své generace