středa 22. května 2024

V zoologických zahradách se po zimním spánku probouzejí medvědi

Čtyři měsíce prospali v zoo v Chlebech medvědi ušatí. O pár dní kratší měli zimní spánek medvědi hnědí z plzeňské zoo. Ti váží po zimě o půl metráku míň.

01 (1).jpeg

Samec Balu ví, že rozjezd po zimním spánku musí být pomalý.
Zdroj: Zoo Chleby

  • Samec Balu ví, že rozjezd po zimním spánku musí být pomalý.
  • Zdroj: Zoo Chleby

Tři medvědi ušatí ze zoo ve středočeských Chlebech, samice Angara, samec Balu a jejich dcera Míša, se k zimnímu odpočinku uložila na sklonku října. Probouizet se začali na přelomu února a března. Ve svých brlozích tak strávili třetinu z celého roku. I proto chovatelé přípravu na zimní spánek nepodcenili. Bohatá letní strava totiž umožní tvorbu dostatečných tukových zásob. S příchodem podzimu chovatelé krmnou dávku postupně snižují a jakmile jsou medvědi připravení na spánek, přestanou je krmit úplně.

Velké přípravy se týkají také prostoru, kde medvědi zimu přečkají. V přírodě si hledají vhodné úkryty, v zoo mají brlohy vytvořené uměle, jedná se o velké bedny. Tentokrát museli vytvořit společný brloh pro Angaru a dvouletou Míšu, která téměř dosahuje velikosti dospělé medvědice. „Museli jsme postavit bednu přiměřeně velkou, aby se do ní pohodlně vešly obě medvědice, nemohly ji zničit nebo přesunout a zároveň my s ní mohli manipulovat. Nakonec byla tak bytelná, že jsme s ní ani v pěti lidech nepohnuli, ale medvědicím se zamlouvala,“ přiblížil Jaroslav Dufek ze zoo.

Přestože jsou medvědi ušatí nejakčnějším druhem medvědů, jejich návrat do běžného života je pomalý. „Medvědy už pouštíme do výběhu, jsou ale dny, kdy se jim ven vůbec nechce. Necháváme to na nich a dopřáváme jim klid. Návštěvníci si tak na jejich řádění musí ještě počkat,“ doplnila Karolina Dufková ze zoo.

Také medvědi hnědí z plzeňské zoo už jsou vzhůru. Eliška, Honzík i Miki spali necelé čtyři měsíce a mají za sebou první vážení. Všichni jsou asi o 50 kilo lehčí, jedná se o přirozený úbytek.

"Teď se rozkrmují trávou a postupně budou ošetřovatelé přidávat další potraviny. Ve výběhu je pravděpodobně ještě neuvidíte, objevují se tam zrána na necelou hodinu,“ uvedla Kateřina Misíková z plzeňské zoo s tím, že medvědi budou potřebovat ještě pár dní klidu, a tak žádá návštěvníky, aby byli poblíž jejich výběhu ohleduplní.

Související

irbis-horský-Panthera-uncia-14-9-2023-km (10)-upr.jpg
Ostatní Fauna

Nejstarší kočkovité šelmě v Plzni je dvacet. Nanschan dostal vykutálený dárek

pštros
Ostatní Fauna

Milovaný pštros z Kansasu snědl klíče a zemřel

Zoo Ostrava
Světové dny Fauna

Den milovníků zoo

Em9UmrtVcAALFKT.jpg
Ostatní Video

Ráj na zemi. Tak si v japonské zoo žijí kapybary