sobota 5. října 2024

V USA se po dvaceti letech objevila malárie

Několik případů nákaz malárií, kterou způsobili infikovaní komáři, byly během posledních dvou měsíců zaznamenány ve Spojených státech.

malárie

Ilustrační foto.
Zdroj: Wallpaper Flare

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wallpaper Flare

Pět případů nakažených malárií byly během posledních dvou měsíců zachyceny v USA. Jde o první ohnisko malárie na území Spojených států za posledních dvacet let. Ročně je ve Spojených státech hlášeno dva tisíce nemocných malárií, ale jde o případy, kdy došlo k přenosu člověka na člověka nebo o nakažení komárem v tropické zemi. Aktuálních pět případů je způsobeno infikovanými komáry přímo na území USA.

Čtyři případy byly zachyceny na Floridě a jeden v Texasu. Podle vládní zdravotnické organizace Centers for Disease Control and Prevention (CDC) by mělo jít o lokální ohniska. Obavy panují na letním turistickou sezónou, kvůli které by se nákaza mohla rozšířit.

Malárie se většinou vyskytuje v tropických zemích. Jde o závažnou nemoc, které lze předcházet a jde ji vyléčit. Podle Světové zdravotnické organizace bylo v roce 2021 na celém světě odhadováno 247 milionů případů malárie, z nichž zemřelo 619 tisíc lidí.

Zvyšující se globální průměrná teplota zvýší klimatickou vhodnost malárie. Předpovídaná expanze směrem k vyšším nadmořským a teplotním regionům naznačuje, že v oblastech, kde se lidé ještě s nemocí nesetkali a kde na tuto nemoc nejsou systémy veřejného zdraví připravené, se mohou vyskytnout ohniska,“ uvádí vědecká studie publikovaná v deníku Lancet v roce 2021.

Všech pět případů nákazy jsou léčeny a stav pacientů se podle CDC zlepšuje. Naposledy se malárie přenášená komáry na území USA vyskytla v roce 2008, tehdy šlo o osm případů.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: NPR

Související

profimedia-0916186162
Zahraniční

Hurikán Helene si vyžádal 200 obětí. Záchranáři dál pátrají po pohřešovaných

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Domácí Covid

Válek opět vyzývá k očkování proti covidu a chřipce

IMG_8407
Zahraniční Zajímavosti

Američan si odsedí půl roku za klonování ovcí. Vydělal si jím statisíce

profimedia-0690184967
Domácí Zdraví

Na Karlovarsku řádí žloutenka