pondělí 16. září 2024

V Turecku zuří rozsáhlé požáry. Tisíce lidí bylo evakuováno

Během týdne vypuklo v Turecko přes 130 požárů. Nasazeny byly stovky hasičů a desítky letadel.

profimedia-0873814863

Požáry v Turecku (18. 8. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Požáry v Turecku (18. 8. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

V Turecku pokračují boje s požáry, které již čtvrtý den řádí v západních provinciích země. Podle tureckého Úřadu pro řízení katastrof a mimořádných událostí (AFAD) vypuklo za poslední týden více než 131 lesních požárů. Nízká vlhkost, silné větry a vysoké teploty situaci zhoršují, zatímco vědci poukazují na změnu klimatu jako na faktor ovlivňující frekvenci a intenzitu požárů.

V oblasti bojují hasiči na zemi i ze vzduchu, přičemž jsou nasazeny desítky letadel a stovky vozidel. Z postižených oblastí byly evakuovány tisíce lidí, přičemž dosud nejsou hlášeny žádné oběti. Turecký ministr zemědělství a lesnictví Ibrahim Yumaklı oznámil, že bylo uhašeno 69 požárů, ale pět aktivních stále zůstává v provinciích Izmir, Aydın, Manisa, Karabuk a Bolu. Vzhledem k aktuální situaci nebyla vyhlášena mezinárodní pomoc, ale opatrnost se doporučuje do víkendu.

V turecké provincii Bolu byli zadrženi čtyři lidé v souvislosti s požáry, dva z nich byli zatčeni a dva propuštěni na podmínku. Generální ředitelství lesnictví varuje před rizikem požárů a doporučuje vyvarovat se zapalování ohňů v příštích deseti dnech.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

zeměděleství
Zahraniční Klimatické změny

Emise metanu ohrožují klimatické cíle

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech