čtvrtek 19. září 2024

V televizi se hádá Fiala s Babišem a v Nizozemsku jdou do volebních místností

Volby do Evropského parlamentu začínají. V Nizozemsku se dnes už jde volit, zatímco v České republice se ještě politici hádají před celým národem.

GPWBtPPXoAA6iXz

Fiala s Babišem v televizní debatě.
Zdroj: X

  • Fiala s Babišem v televizní debatě.
  • Zdroj: X

Česká republika zažívá vrchol předvolební kampaně, kdy se lídři stran, hnutí a koalic účastí televizních diskuzí. V té včerejší se odehrál nejočekávanější duel mezi premiérem Petrem Fialou (ODS a předsedou nesilnější opoziční strany Andrejem Babišem (ANO). Jak se nechalo s vyostřené debaty počítat, oba politici se neshodli prakticky na ničem „Jste ten nejprolhanější politik od revoluce,“ zaútočil Babiš na premiéra, jemuž vyčetl neúspěšné české předsednictví v Evropské unii i schválení migračního paktu. Fiala na svého soka zase zaútočil, že to byl právě on, který podepsal tolik kritizovaný Green Deal, k němuž se dnes nehlásí „Evropě nikdy nerozuměl,“ uvedl premiér na adresu svého soka. Babiš rovněž zkritizoval lidmi nevolenou Evropskou komisi a místo ní by podle něho měli rozhodovat lídři jednotlivých členských států.

Lidé v České republice půjdou k volbách zítra v době od 14 do 22 hodin a v sobotu pak mohou volit od 8 do 14. Jinde už volby do Evropského parlamentu začínají dříve. Už dnes do volebních místnosti půjdou Nizozemci, kde je vysoce favorizována krajně pravicová a protiimigrační Strana pro svobodu Geerta Wilderse, která vyhrála i poslední parlamentní volby. Poslední budou volit Italové a až po ukončení tamního hlasování v neděli v 11 večer, se budou moci zveřejnit výsledky z jiných zemí.

V České republice má nejvíce šancí na vítězství hnutí ANO, následované vládní koalicí SPOLU. Kromě těchto dvou subjektů by se do Bruselu měli dostat ještě Piráti, hnutí STAN, spolek SPD a Trikolory a nová koalice STAČILO!, kterou vede předsedkyně komunistů Kateřina Konečná. Některé průzkumy dávají šanci i spojení Přísahy a Motoristů.

Autor: Jan Skala

Související

GX2sAESXMAE14Xl
Domácí

Unie pošle do Česka 50 miliard na povodně. Peníze dostanou i další státy

460341627_944252817510541_5498504436188140128_n (1)
Domácí

Lužnice pod Rožmberkem kulminuje. Stanjura slíbil rozdělit 40 miliard

Premiér Petr Fiala a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
Domácí

Kdo nepracuje, ať nejí, řekla vláda. Zvýší minimální mzdu a přidá důchodcům

standard_compressed_europe-Pixabay_free_G_Altmann
Ekonomika

Von der Leyen chtěla slyšet, jak na tom Evropa je. Výsledek je alarmující