středa 2. října 2024

V Tel Avivu i Jeruzalémě zní sirény. Stovky íránských raket dopadají na Izrael

Írán zasypává Izrael stovkami střel jako odplatu za bombardování Libanonu. Jsou hlášené první oběti.

GY0o25kWUAIsfPA

Na Izrael prší íránské rakety.
Zdroj: X

  • Na Izrael prší íránské rakety.
  • Zdroj: X

Íránská armáda zahájila vzdušný úder na Izrael. Má jít o odplatu za útoky na Libanon i za pozemní operaci v Pásmu Gazy. K útoku na Židovský stát vyzval už minulý týden íránský duchovní vůdce ajatolláh Chameneí. Izrael rovněž hlásí i řadu teroristických útoků, které si už vyžádaly první oběti. Izraelská armáda tvrdí, že všechny střely, které dopadají zejména na Tel Aviv, byly odpálené z íránského území, což potvrzuje i agentura Reuters, podle které jsou v Jordánsku vidět přelétající rakety.

Podle Jeruzaléma jsou všichni civilisté po celé zemi v protileteckých krytech. Na útok už reagovalo i OSN, kde íránští zástupci uvedli, že celou událost považují za legální, racionální a legitimní reakci. "Pokud by se sionistický režim odvážil reagovat nebo spáchat další zlovolné činy, následuje zdrcující reakce. Regionálním státům a příznivcům sionistů se doporučuje, aby se s režimem rozešli," uvedli íránští představitelé. Podle Teheránu příkaz k útoku vydal sám ajatolláh Chameneí.

Na útok zareagovala i izraelská protivzdušná obrana. Ta zejména nad Sýrií sestřelila desítky íránských raket. Po íránském útoku vypukly v ulicích Bejrútu, ale i v Pásmu Gazy velké oslavy. Na situaci už reagoval i Bílý dům, prezident Joe Biden nařídil americké armádě, aby pomohla Izraeli se sestřelováním útočných raket.

Autor: Jan Skala

Související

GYoYNCJX0AAspT4
Zahraniční

Izrael decimuje Libanon leteckými údery. Za neděli zemřelo přes sto lidí

GYeI4PKbgAAyK7L
Zahraniční

Izrael nejprve příměří s Libanonem odmítl. Teď o něm jedná s Američany

profimedia-0907363855
Zahraniční

Blízkovýchodní hrozba. Podle Borrella je region na pokraji totální války

profimedia-0911002311
Zahraniční

Libanon je pod těžkou palbou Izraelců. O víkendu zemřelo 45 lidí