úterý 9. července 2024

V Sýrii útočí Rusko i Spojené státy. Každý však sleduje jiné cíle

Ruské i americké jednotky nyní podnikají raketové útoky na území Sýrie. Moskva jimi chrání současný vládnoucí režim, Washintgon zase reaguje na ozbrojené akce vůči svým základnám.

F-39cPqWAAAbEFx

Ruské síly zasáhly syrskou provincii Idlib.
Zdroj: Profimedia

  • Ruské síly zasáhly syrskou provincii Idlib.
  • Zdroj: Profimedia

V Sýrii to vře. Jak potvrdil Hassan Nasralláh, vůdce libanonského radikálního hnutí Hizballáh, podnikají zbrojené síly muslimských skupin útoky na americké základny v Sýrii a Iráku. Odezva Spojených států přišla rychle. Prezident Joe Biden už nařídil akce amerických leteckých sil. Americká armáda podnikla nálety na východě Sýrie, kde zničila několik základen ozbrojenců.

Do leteckých útoků na syrské území se zapojuje i Rusko. To má však jiný cíl než americké stíhačky. Moskva totiž patří k dlouhodobým podporovatelům režimu prezidenta Bašára al-Asada, jemuž se pomáhá udržet u moci. Ruské síly proto zaútočily na provincii Idlib, která je baštou protivládních sil. Kreml tvrdí, že vzbouřenci napadli během víkendu sedmkrát pozice vládních sil.

Situace v Sýrii se vyostřila v návaznosti na právě probíhající válku v Izraeli. Tu 7. října rozpoutalo palestinské hnutí Hamás, když napadlo území Židovského státu.

Autor: Jan Skala

Související

Petr Pavel
Domácí

Pavel s ministry míří na slavnost NATO. Bude hostem i večeře u Bidena

Vladimir Putin.
Zahraniční

Putin slíbil odvetu za vyhořelý muniční sklad. Ruský útok zvedl letadla NATO

449949295_1029218351909096_15917923814292958_n
Zahraniční

Moje cesty Moskvou neskončily, tvrdí Orbán a ohlásil návštěvu Číny

GR4LmL9awAAVMNA
Zahraniční

Texas vyhlásil stav katastrofy. Míří k němu hurikán, který pustošil Karibik