úterý 22. října 2024

V Súdánu byl potvrzen hladomor. OSN bije na poplach

Humanitární pracovníci vyzvali k urgentnímu navýšení finanční pomoci a zajištění neomezeného přístupu do Súdánu, kde byl potvrzen hladomor.

profimedia-0892713628

Uprchlický tábor Dárfúru v Súdánu.
Zdroj: Profimedia

  • Uprchlický tábor Dárfúru v Súdánu.
  • Zdroj: Profimedia

Od pátku humanitární pracovníci apelují na zvýšení financí a otevření humanitárního přístupu do válečného Súdánu, protože v některých regionech byl potvrzen hladomor. „Abychom předešli rozsáhlému hladomoru, musejí dárci okamžitě zvýšit svou finanční podporu a využít diplomatické prostředky k zajištění humanitárního přístupu,“ varovala Clementine Nkweta-Salami, humanitární koordinátorka OSN pro Súdán.

Apel na pomoc přišel den po tom, co globální experti na potravinovou bezpečnost potvrdili, že hladomor je přítomný v severním Dárfúru, zejména v táboře Zamzam pro vnitřně vysídlené osoby. „Tato krize je způsobena člověkem a může být vyřešena, pokud všechny strany splní své závazky vůči lidem v nouzi,“ uvedla Nkweta-Salami. Důsledky války, která trvá 15 měsíců, přivedly Súdán k nejhorším úrovním potravinové bezpečnosti v jeho historii, kdy více než polovina populace trpí akutním hladem.

Hladomor v táboře Zamzam, kde žije asi půl milionu lidí, pravděpodobně přetrvá do října, přičemž dalších 13 oblastí je v ohrožení. Humanitární pracovníci v posledních měsících zintenzivnili své úsilí, ale potřeby jsou ohromné. „Musíme urgentně přesouvat potraviny, zdravotní pomůcky a zemědělské vstupy do nejvíce ohrožených oblastí a zvyšovat přítomnost v oblastech s akutním hladem,“ dodala Nkweta-Salami.

Autor: Šimon Mitro

Související

SoI-War_23-11-02_IDF_01-03
Zahraniční

Izrael stanovil podmínky pro konec války v Libanonu. Pro svět jsou nepřijatelné

chudoba
Zahraniční

Miliarda lidí žije v akutní chudobě

GaAI2JoWkAAooLq
Zahraniční

Kritika Izraele sílí. Ten mezitím tvrdě bombarduje Libanon

Mia Mottley je premiérkou Barbadosu již šestým rokem.
Zahraniční Zajímavosti

Ženy vládnou pouze 13 z celkových 193 členských států OSN