středa 9. října 2024

V severním Izraeli se rozezněly sirény. Hizballáh začal opětovat palbu

Libanonské síly udeřili na sever Izraele, jako pomstu za zabití vysokých členů hnutí Hizballáh. Situaci na Blízkém východě budou řešit politické špičky USA a židovského státu.

GZcR0G7WoAANJct

Rakety dopadají na Bejrút i izraelské pohraničí.
Zdroj: X

  • Rakety dopadají na Bejrút i izraelské pohraničí.
  • Zdroj: X

Bojovníci hnutí Hizballáh přikročili k jedné z odvet za izraelské bombardování libanonského území a zaútočili na pozice izraelské armády na severu židovského státu. Ten je ostřelován z libanonského území, kdy radikálové používají dělostřeleckou munici a rakety. Izrael v reakci na tento útok zesílil bombardování hlavního města Bejrútu, kde se zaměřuje zejména na jeho jižní předměstí, kde podle Jeruzaléma sídlí velení Hizballáhu.

Kvůli eskalaci konfliktu na Blízkém východě by měl ve středu hovořit americký prezident Joe Biden s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, kdy jedním z témat rozhovoru budou také plány společného postupu proti Íránu, který nejenže minulý týden spustil masivní raketový útok proti Izraeli, ale také dlouhodobě podporuje radikální organizace, jak libanonský Hizballáh, tak palestinský Hamás.

Spojené státy, ač dlouholetý blízký spojenec Izraele, útoky židovského státu na Libanon neschvalují. Administrativa prezidenta Joea Bidena vyzvala k zahájení mírových rozhovorů, které však Jeruzalém odmítl.

Autor: Jan Skala

Související

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris v průzkumech těsně vede. Vyhrané volby však zatím nemá

zelensky-patrimonio-1
Zahraniční

Ukrajina zrušila listopadový mírový summit. Nebude ani schůzka s Bidenem

GZV4G0sXcAAwJJc
Zahraniční

Protest islamistů: Demonstranti házeli kameny i láhve. Byla mezi nimi i Greta

profimedia-0917784236
Domácí

V Praze se demonstrovalo na podporu Izraele. Přišlo ale jen pár stovek lidí