středa 18. září 2024

V Rokycanech pálil na policisty místní podivín a dezinformátor

71letý Václav z Rokycan dával na sociálních sítích často najevo obdiv k Rusku, nenávist k Ukrajině, vládě, prezidentovi či vedení města, za vším viděl spiknutí, popíral existenci České republiky a šířil dezinformace. Ve čtvrtek střílel po policistovi.

GXTBSB5WEAAw8Y6

Muž žuje v centru Rokycan.
Zdroj: PČR

  • Muž žuje v centru Rokycan.
  • Zdroj: PČR

Centrem Rokycan zněla ve čtvrtek vpodvečer střelba. Zbraň proti policejní hlídce vytáhl muž, o kterého měl starost jeho příbuzný, a tak požádal policii, aby ho zkontrolovala. Senior projevil vděk svérázně, vypálil po jednom z policistů. Netrefil. Policista střelbu opětoval, zasáhl muže do ruky.

"Zraněného útočníka si převzali za naší asistence do své péče zdravotníci a pod naší kontrolu zůstane i nadále. Případem se zabývají krajští kriminalisté," uvedla policejní mluvčí Pavla Burešová. Mluvčí záchranky Lukáš Uherek doplnil, že muž utrpěl středně závažné poranění.

Muž je obdivovatelem známých českých dezinformátorů, například Pavla Zítka, sám také dezinformace urputně šíří. Neuznává existenci České republiky, v době pandemie propagoval odčervovadlo pro koně nejen jako lék proti koronviru, ale i jako zázrak uzdravující pacienty s rakovinou. Nekriticky obdivuje komunismus a denně sdílí na Facebooku příspěvky urážející prezidenty Petra Pavla či Václava Havla, vládu i třeba vedení města. A zveřejnil třeba i fotku svého řidičáku z roku 1982, který podle něj vydala policie České a Slovenské federativní republiky, nikoliv korporátní fašistické firmy. Federace přitom existovala v letech 1990 až 1992.

tich

Související

GXvg-4EWgAA9177.jpg
Domácí

Děti odmontovaly šrouby povodňových zábran. Dospělý by za to skončil ve vězení

stažený soubor
Zahraniční

Atentátník čekal na Trumpa v křoví 12 hodin. Už padla první obvinění

GXjMXEYWoAAwzm3
Domácí

Záplavy mají první oběť. Dalších sedm lidí se pohřešuje

žena telefon
Krimi

Podvodník připravil ženu o milion