sobota 6. července 2024

V Rakousku můžete nasbírat dvě kila hub, v Nizozemsku za to hrozí vězení

Čeští houbaři by měli být v zahraničí opatrní. Zatímco u nás lze sbírat houby téměř všude, některé evropské země trestají sběr hub i vězením.

1280px-2010-09-13_Boletus_luridus_Schaeff_104527_crop

Hřib
Zdroj: wikipedia.org

  • Hřib
  • Zdroj: wikipedia.org

V Česku mohou lidé houbařit třeba i na území národních parků, jen se tam musejí pohybovat po vyznačených cestách. Zákon zakazuje sbírat jen chráněné druhy hub. Slováci mají pro sběr pravidla podobná těm našim. Zakazují sbírat chráněné houby a také houby na prodej. V Polsku je dokonce sběr hub pro výdělek povolený a jsou tam poměrně časté výkupny hub. 

V Německu se smí houby sbírat jen pro vlastní potřebu, limit se obvykle v jednotlivých spolkových zemích pohybuje mezi půl až dvěma kilogramy. Pro sběr v chráněných krajinných oblastech platí úplný zákaz. Podobně na tom jsou v Rakousku, tam je možné odnést si z lesa maximálně dva kilogramy na osobu denně. Na houby se smí jen od sedmi do sedmnácti hodin, v některých měsících dokonce jen do patnácti hodin. 

Bulhaři omezují sběr pěti kilogramy na osobu na den, v Chorvatsku je ale dokonce nutné předem získat povolení. V košíku může mít jeden člověk nanejvýš tři kila za den.

Francie také omezuje množství odnesené z lesa, jen ho neváží na kila, ale používá litry. V různých oblastech se povoluje nasbírat pět až deset litrů denně.

Naprostým extrémem je Nizozemsko, kde je možné sbírat houby jen na vlastním pozemku, jinak se jedná o pytláctví, za které hrozí pokuta nebo až měsíc vězení.

Autor: Antonín Táborský

Související

profimedia-0884276033.jpg
Fotbal EURO 2024

Češi do toho! Buď a nebo. Národní tým dnes musí porazit Turky, jinak jede domů

profimedia-0884223940
Zahraniční Video

Požár továrny na baterie v Koreji, 23 mrtvých. U nás má stát podobná u Kraviné

profimedia-0690988574
Zahraniční

Nižší trest za přiznání. Americký senátor sexuálně zneužíval v Praze nezletilé

Trenér České fotbalové reprezentace Ivan Hašek.
Fotbal EURO 2024

Češi otevřou druhý víkend mistrovství Evropy důležitým utkáním