neděle 20. října 2024

V Přerově bojují proti hudebnímu festivalu, vznikla petice

Festival se má odehrát v historickém parku, petice požaduje jeho přesunutí na vhodnější místo.

Park Michalov v Přerově.

Park Michalov v Přerově.
Zdroj: město Přerov

  • Park Michalov v Přerově.
  • Zdroj: město Přerov

V přerovském historickém parku Michalov se má 13. července uskutečnit první ročník hudebního festivalu Velká Morava, který slibuje do města přilákat zvučná jména a až šest tisíc návštěvníků. Mezi potvrzenými hudebníky jsou například Pokáč, Anna K., kapela No Name nebo Ewa Farna.

Opozičnímu hnutí Společně pro Přerov se ale nelíbí rozsah festivalu, masová akce by prý mohla poničit park a mít negativní vliv na rostliny a živočichy. Vznikla tak petice, podpisy sbírají autoři v řadě kaváren, čajoven, ale i v prostoru Ornitologické stanice Muzea Komenského. „Shodli jsme se nezávisle jako občané města Přerova i s odborníky, že tato forma a velikost festivalu na místě památkově chráněného městského parku Michalov se nám zdá nevhodná a přejeme si přesunutí festivalu na příhodnější místo,“ uvedli autoři petice.

Vedení města se ohrazuje. "Festival bude výlučně na travnaté ploše, která byla už před 20 lety – v době rekonstrukce parku – určená pro kulturní akce," řekl náměstek primátora Miloslav Dohnal. Na hladký průběh akce má dohlížet ochranka, pořadatelská služba, pracovníci technických služeb a městská policie.

Historie parku sahá až do roku 1904, kdy došlo k přeměně bývalého lesa podle plánů významného zahradního architekta Františka Thomayera.

Autor: mš

Související

železnice
Domácí

Od ledna začne výhradní provoz ETCS

Vizualizace vysokorychlostní tratě
Domácí

První vysokorychlostní tratě se začnou stavět u příští rok

Vizualizace rychlotrati mezi Brnem a Přerovem.
Domácí

Hledá se zhotovitel rychlotrati mezi Brnem a Přerovem

220317-D-TT977-0520_(51944234258)
Zahraniční

Slovenští Demokraté chtějí odstavit Fica. Navrhují referendum o zkrácení mandátu