pátek 5. července 2024

V předčasném starobním důchodu si lidé nesmí moc přivydělat

Ztráta zaměstnání nebo trvalá péče o blízkého člověka – takové důvody mají nejčastěji lidé, kteří odcházejí do předčasného důchodu. Pokud počítají s tím, že si budou přivydělávat, musí se vejít do limitů, jinak o důchod přijdou.

senior-4174092_1920

Vydělávat si v předčasném důchodu je mnohdy porušením zákona.
Zdroj: pixabay.com

  • Vydělávat si v předčasném důchodu je mnohdy porušením zákona.
  • Zdroj: pixabay.com

Člověk v předčasném starobním důchodu ze zákona pracovat téměř nemůže. Nesmí totiž mít výdělečnou činnost, pro kterou platí povinné odvádění zdravotního a sociálního pojištění. Pokud by to porušil, Česká správa sociálního zabezpečení vyplácení starobního důchodu pozastaví.

Na dohodu o provedení práce je možné si v předčasném důchodu vydělat nanejvýš deset tisíc korun. Další možností je takzvané zaměstnání malého rozsahu s maximálním možným výdělkem 3 999 korun měsíčně. V případě osob samostatně výdělečně činných nesmí příjem přesáhnout 8 794 korun.

Do předčasného důchodu lze odejít nanejvýš tři roky před běžným starobním důchodem. Základní podmínkou pro jeho přiznání je odpracovat dostatečně dlouhou dobu. Aktuálně se jedná o 35 let, od října to bude 40 let.

Máte osm dnů na ohlášení nástupu do zaměstnání

Předčasní důchodci, kteří nastoupí do zaměstnání, jež zahrnuje účast na zdravotním a sociálním pojištění, musí tuto skutečnost oznámit České správě sociálního zabezpečení nejpozději do osmi dnů. Výplata předčasného starobního důchodu se zastaví. Jakmile ale člověk dosáhne důchodového věku, platí pro něj stejná pravidla jako pro důchodce. To znamená, že si může přivydělávat bez omezení.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

profimedia-0851803774
Domácí Důchody

Lidé s náročnou profesí by mohli odcházet do penze o pět let dříve

důchodci
Domácí

O předčasný důchod loni požádalo téměř 100 tisíc lidí

ePortál ČSSZ
Domácí

Podnikatelé najdou informace o aktuálním stavu pohledávek online

falešné hovory ČSSZ
Domácí

Nejen Úřad práce. Podvodné hovory a SMS hlásí i ČSSZ