pondělí 16. září 2024

V Praze zavlaje duhová vlajka. Prague Pride očekává až 70 tisíc účastníků

Víkendovým pochodem hrdosti vyvrcholí festival sexuálních menšin Prague Pride, který dnes v Praze odstartuje. Organizátoři se nevzdávají tématu manželství pro všechny.

profimedia-0797287833

Týden bude v Praze ve znamení festivalu sexuálních menšin.
Zdroj: Profimedia

  • Týden bude v Praze ve znamení festivalu sexuálních menšin.
  • Zdroj: Profimedia

Praha už po čtrnácté bude hostit festival sexuálních menšin Prague Pride, který začne dnes ráno symbolicky vyvěšením duhové vlajky na Nové radnici. Poté se rozběhne týden, který obsáhne zhruba 200 menších akcí, jejichž vyvrcholením bude tradiční víkendový Pochod hrdosti. Toho se podle organizátorů může zúčastnit až 70 tisíc účastníků, které letos bude hlídat zvýšený počet policistů.

Tématem akce bude především problematika manželství pro všechny, protože členové komunity LGBTQ+ požadují jeho bezpodmínečné schválení politiky. K tomu však zatím nedošlo, protože zákonodárci odkývali pouze kompromisní variantu, kde chybí požadovaná možnost adopce dětí stejnopohlavními páry. Podle pořadatelů však rodinu nedefinují geny jejich členů a proto nemusí být pouze svazkem muže a ženy.

Svou podporu akce už deklarovala řada vládních politiků jako Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Vít Rakušan (STAN), Jan Lipavský a Ivan Bartoš (oba Piráti) či pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Zástupci KDU-ČSL, jako hlavní vládní konzervativci, se od akce, jako už každoročně, distancují.

Autor: Jan Skala

Související

Desfourský palác v Praze
Domácí

Praha investuje do kultury. Zachrání Desfourský palác

457492668_1035064185291232_77115575583928320_n
Domácí

Pavel: Soupeříme s autokraciemi, demokracie je hodná následování

GXXEU0ZWgAATRby
Domácí

Vltava bude kulminovat v noci na neděli. Už teď ale voda prosakuje do metra

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi