pondělí 7. října 2024

V Praze se demonstrovalo na podporu Izraele. Přišlo ale jen pár stovek lidí

V západní Evropě se konají spíše akce propalestinské, Praha zažila tu proizraelskou. Ta se konala v den výročí vpádu Hamásu na území židovského státu.

profimedia-0917784236

Staroměstské náměstí zažilo akci na podporu Izraele.
Zdroj: Profimedia

  • Staroměstské náměstí zažilo akci na podporu Izraele.
  • Zdroj: Profimedia

I když se svět má stále více tvrdých výtek vůči Izraeli a jeho konání z posledních měsíců na Blízkém východě, v Praze se protestovalo na jeho podporu. Na akci, kterou dnes pořádala Federace židovských obcí se ale sešlo jen několik stovek demonstrantů. Mezi nimi byl i senátor a někdejší neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Drahoš či herečka Jitka Čvančarová. Přítomní si připomněli první výročí útoku palestinského hnutí Hamás na izraelské pohraničí, které připadá právě na dnešek a při němž zemřelo 1200 Izraelců.

Tento útok pak spustil lavinu událostí, které dnes vedou k eskalaci napětí na Blízkém východě. Nejprve Izrael spustil leteckou a posléze i pozemní operaci v Pásmu Gazy, které Hamás ovládal a výsledkem je přes 40 tisíc mrtvých Palestinců. V posledních týdnech se obrátil proti sousednímu Libanonu, kde operuje bratrské hnutí Hamásu, Hizballáh. Zde počet mrtvých nebyl oficiálně zveřejněn.

Dnešní pražská akce, kde modlitbu sloužil zemský rabín Karel Sidon, je spíše ojedinělá. Celou západní Evropou spíše rezonují akce na podporu Palestiny, jejíž lidé v Pásmu Gazy žijí v podmínkách humanitární katastrofy.

Autor: Jan Skala

Související

Nová Palmovka
Domácí

V Praze bude sídlit evropská kosmická agentura

profimedia-0917322907
Zahraniční

Od začátku války na Blízkém východě uplynul rok. Ke konci však nespěje

GZJGEotXwAMI8gT
Zahraniční

Maďaři protestovali proti státní televizi. Dává prý slovo pouze Orbánově straně

GZEHHHmXQAADbwO
Zahraniční

V hlavním městě Pákistánu policie bojuje s demonstranty, na severu útočí islamisté