pondělí 16. září 2024

V polské řece byl nalezen prastarý meč. Zřejmě patřil Vikingům

Tisíc let starý meč byl nalezen v polské řece Visle. Historici se domnívají, že je vikingského původu.

meč

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Zain Abba

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Zain Abba

Pracovníci, kteří čistili polský přístav Włocławek na řece Visle, objevili tajemný středověký meč. Na území Polska bylo nalezeno pouze sedm podobných mečů. První analýzy zbraně, která přežila staletí koroze, ji datují do 10. století našeho letopočtu. Tato doba je pro Polsko významná, protože polské království vzniklo až v roce 1025 po příchodu první vládnoucí dynastie Piastovců.

Zpráva od úřadu pro ochranu památek v Toruni naznačuje, že meč mohl být svědkem formování polského státu. Tyto zbraně s jednoduchým ostřím symetricky vybíhajícím z jeho základny jsou často relikty ze severozápadní Evropy. Historikové se domnívají, že vztahy s norskými a franskými kulturami mohou pomoci lépe pochopit, jak Polsko získalo svoji samostatnost.

Rentgenové snímky meče odhalily nápis „U[V]LFBERTH“, který by mohl být interpretován jako „Ulfberht“. Tento nápis se objevil na přibližně 170 středověkých mečích nalezených převážně v severní Evropě datovaných do 9., 10. a 11. století. Někteří odborníci navrhují, že slovo je osobním jménem franckého původu, což může ukazovat na jejich vikingský původ. Meč se zachoval ve výborném stavu díky tomu, že staletí ležel v říčním sedimentu Visly.

Přestože výzkum pokračuje, archeolog Robert Grochowski uvedl, že označení těchto mečů za vikingské zbraně není zcela oprávněné. Meče byly široce obchodovány po celé Evropě. Ještě mnoho neznáme o těchto mečích a jejich původu, a není zcela jasné, zda měl nalezený meč skutečně spojení s Vikingy. Nález bude dále studován na Univerzitě Mikuláše Koperníka v Toruni a později vystaven v muzeu ve Włocławeku.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXg6bgtXgAAiS71
Zahraniční

Povodně neřádí jen v Česku. Přehrady přetékají i na jihu Polska

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

4495559210_dc09b43dc7_b
Krimi

Policisté v ohrožení: Za hranicemi řádí opilí či zdrogovaní Češi

profimedia-0879232712
Zahraniční

Migrace z Běloruska nadále rozděluje polskou společnost