pátek 18. října 2024

V Plzni se otevřel dlouho očekávaný Západní okruh

V Plzni mohou řidiči od dnešní půlnoci využívat novou dopravní cestu. Jedná se o Západní okruh, který je největší dopravní stavbou v novodobé historii města i celého Plzeňského kraje.

Slavnostní otevření Západního okruhu

Slavnostní otevření Západního okruhu
Zdroj: archiv

  • Slavnostní otevření Západního okruhu
  • Zdroj: archiv

V Plzni mohou řidiči od dnešní půlnoci začít využívat novou dopravní cestu. Jedná se o Západní okruh, který je největší dopravní stavbou v novodobé historii města i celého Plzeňského kraje. Při slavnostním otevření okruhu si mohli zájemci část silnice projít pěšky či projet na kole.

„Mám radost, že je Západní okruh dokončen a začne sloužit řidičům. Jedná se o jednu z důležitých dopravních staveb, od které očekáváme, že uleví centru Plzně od aut a usnadní cestu mezi Borskými poli a Severním předměstím. Věříme, že stavba tato očekávání splní a společně s dalšími opatřeními, které jako město Plzeň chystáme, výrazně zlepší dopravní situaci ve městě. To je naše priorita,“ říká primátor Plzně Roman Zarzycký.

Západní okruh umožňuje alternativní spojení plzeňského Severního předměstí a Borských polí nejen pro individuální automobilovou dopravu, ale i tu veřejnou. Okruh také usnadní napojení na dálnici D5 vozům přijíždějícím od Karlových Varů.

Délka úseku druhé etapy je 3,3 kilometru, jeho součástí je estakáda přes řeku Mži dlouhá 1,2 kilometru. Součástí stavby je rovněž výstavba mostů, biokoridorů, smíšené stezky pro pěší a cyklisty, přeložky inženýrských sítí a založení ozeleněných ploch osázených stromy a keři. Stavba vyšla přibližně na 2,2 miliardy korun.

Původně se počítalo s tím, že obchvat bude hotový až na jaře. Projekt se ale podařilo dokončit s několikaměsíčním předstihem.

Autor: HT
Zdroj: www.plzen.eu

Související

5normal
Domácí

Plzeň má babybox nové generace, ten původní sloužil od roku 2011

King_Diamond_at_Mayhem_Festival_2015
Hudba

Metalfest přiveze jako hlavní hvězdu Kinga Diamonda. Stejně jako v roce 2013

profimedia-0089198237
Domácí

Od listopadu budou radary hlídat řidiče mezi Plzní a Radčicemi

městský holubník
Domácí

Plzeň má svůj městský holubník