čtvrtek 19. září 2024

V Plzeňském kraji přibudou lůžka pro zdravotně postižené

Alternativu péče za příbuzné, kteří se starají non-stop, je náročné najít, byť jen na týden. Pomoci by mohla nová místa v odlehčovacích službách.

hands-4344711_1280

Kraj od roku 2020 do ledna 2024 navýší kapacity pobytových odlehčovacích služeb o 11 lůžek.
Zdroj: pixabay

  • Kraj od roku 2020 do ledna 2024 navýší kapacity pobytových odlehčovacích služeb o 11 lůžek.
  • Zdroj: pixabay

"Mám čtyřicetiletého syna se zdravotním postižením, sám se o sebe nepostará a já dlouhodobě odkládám operaci kyčle," svěřuje se pětašedesátiletá Alena z Plzně. Podobných případů je v západočeské metropoli více. Pečující, kteří se starají o své blízké, často preferují péči před vlastním zdravím a to i z důvodů, že nevědí, kdo by jim mohl pomoci. Sociální odbor Plzeňského kraje podobné případy nenechávají chladným a snaží se lidem v krizových situacích pomoci.

"Pečující se může se obrátit na sociálního pracovníka na obci nebo přímo na sociální odbor na krajském úřadu. Sociální pracovníci i kraj podobné situace již v minulosti řešili, a vždy se, pokud klient spolupracoval, našlo vhodné řešení," vysvětluje tisková mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová.

Ideálním řešením je umístit zdravotně postiženého člověka do odlehčovací pobytové služby na dobu hospitalizace pečujícího. Podle zkušeností neziskových organizací, se ale velmi často nepodaří klientovi najít místo, protože je kapacita odlehčovacích pobytových služeb maximálně naplněna. Stejnou zkušenost má i paní Alena. "Bohužel se mi místo pro syna ještě sehnat nepodařilo. Je ale pravda, že je to složité i s organizací mého zákroku," říká.

V kraji je aktuálně devět organizací, které poskytují odlehčovací služby na 38 lůžkách cílovým skupinám od osob se zdravotním postižením po seniory ve věkové hranici od 15 let. "Podle informací ze zařízení, které má kraj k dispozici, nejsou vždy plně vytížená a možnost jejich využití záleží především na konkrétním požadovaném termínu pobytu," pokračuje Mertlová.

Kraj navíc kapacity od roku 2020 navyšuje. "Od nového roku přibydou další dvě organizace s celkem 5 lůžky a věkovou strukturou od 3 let. Od roku 2020 do ledna 2024 se tedy navýší kapacita odlehčovacích služeb o 11 lůžek," dodává Mertlová.

Související

ePortál ČSSZ
Domácí Digitalizace

Dávky pro zdravotně postižené se sjednotí pod ČSSZ

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven

26225688470_1bf0f5bd44_w
Zdraví

Užívání léků na cholesterol může snížit riziko mrtvice a infarktu, tvrdí studie