čtvrtek 25. dubna 2024

V Ostravě se vylíhlo deset mláďat krajt zelených

Krajty zelené se v zoologických zahradách rozmnožují jen vzácně. Teď se to povedlo v ostravské zoo, kde se vylíhlo deset mláďat.

mlade-krajty-zelene-foto-e.gombala

Mládě krajty zelené
Zdroj: Enrico Gombala

  • Mládě krajty zelené
  • Zdroj: Enrico Gombala

Ostravská zoo chová krajty zelené od roku 2018. Dvě samice má z Plzně, samce z Lipska. Obě samice snesly vejce už v minulém roce, mláďata se z nich ale nevylíhla. Povedlo se to až letos.

K páření došlo okolo Vánoc. Ve snůšce bylo 11 oplozených vajec, jedno se ale začalo kazit. Byla v něm dvojčata, jejichž zárodky uhynuly. Inkubace trvala 50 dní, deset mláďat se vylíhlo na konci května.

„Malé krajty měří po vylíhnutí okolo 20 centimetrů a jsou zbarvené žlutě. Záhy po opuštění vaječných obalů se snaží dostat do bezpečí a hledají vhodnou větvičku, na níž zaujímají typickou polohu, jakou známe i u dospělých krajt,“ řekl chovatel Lucas Bono. Dospělé krajty měří okolo 180 centimetrů. Této velikosti mláďata dorostou zhruba za dva roky.

Krajty zelené patří k nejmenším druhům krajt. Jsou ale značně agresivní, a tak je jejich chov výsadou pouze zkušených teraristů s mnohaletou praxí.

V ostravské zoo v současné době začala likvidace pavilonu primátů z roku 1966. „Většina obyvatel starého pavilonu už může plně využívat nových a prostorných přírodních výběhů, které primáty podněcují k přirozenému chování a činnostem,“ dodala mluvčí zoo Šárka Nováková.

Autor: Emil Mikuš

Související

DSC_8726_.jpg
Tenis

V Ostravě postupuje jen Kolář

pštros
Ostatní Fauna

Milovaný pštros z Kansasu snědl klíče a zemřel

436243335_985320662957337_7029681831456984479_n
Domácí

Předsednictví k výročí? Fiala při volbě šéfa ODS nemá protikandidáta

Zoo Ostrava
Světové dny Fauna

Den milovníků zoo