čtvrtek 19. září 2024

V novém středisku budou handicapovaným lidem pomáhat kozlíci

Chov velšských pony u Dlouhé Třebové se rozrůstá. Loni tam navíc otevřeli nové středisko doporučené hiporehabilitace ve východních Čechách. S terapií budou pomáhat také anglonubijští kozlíci.

Hřebčín Karlen 3

Hiporehabilitace v hřebčíně u Dlouhé Třebové.
Zdroj: Pardubický kraj

  • Hiporehabilitace v hřebčíně u Dlouhé Třebové.
  • Zdroj: Pardubický kraj

„Máme zde koně různých plemen, velikostí, temperamentu i věku. Jsou speciálně vycvičeni k hiporehabilitaci. Koně, instruktoři i asistenti získali dokonce licenci od České hiporehabilitační společnosti. Nyní připravujeme do hiporehabilitace také dva anglonubijské vykastrované kozlíky,“ sdělila Lenka Kašparová, hipoterapeutka a instruktorka hiporehabilitace, která pomáhá klientům s mentálním, smyslovým a fyzickým znevýhodněním, ale i těm se specifickými potřebami.

Pro osoby s mentálním, smyslovým nebo fyzickým znevýhodněním je kontakt s koňmi obrovskou pomocí při zapojení se do běžného života. Umožňuje jim navázání nových kontaktů, rozvoj fyzické kondice a navozuje pozitivní změny v psychice.

„Dětem, mladým lidem, dospělým, ale třeba i seniorům přináší hiporehabilitace také možnost smysluplného trávení volného času. A zároveň posílení pozitivních osobnostních vlastností nebo nácvik schopnosti spolupracovat,“ ocenil službu hřebčína radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Důležitou roli při hiporehabilitaci hraje rovněž prostředí stájí a výběhů. „Zde je nutné dodržovat jasná pravidla chování. Je nezbytná i spolupráce ve skupině. Zásadní je pak kontakt se zvířaty – jejich hlazení, čistění srsti a česání hřívy, vodění koní, plnění různých úkolů a nakonec i jízda na koni. To všechno jsou významné faktory, které pozitivně působí na člověka,“ uzavřela Lenka Kašparová.

Související

Image (7)
Domácí

Za pacienty v nemocnici dorazil kůň