středa 18. září 2024

V Německu chalífát, ve Francii intifáda. Pařížského imáma prošetřuje policie

Jeden z muslimských vůdců v Paříži vyzval k lidovému povstání stovek tisíc muslimů žijících na pařížských předměstích. Jeho projevy už zajímají tamní policii.

459306073_122120313242387623_9214592544989802291_n

Imám Elias d'Imzalène rozdmýchává v Paříži atmosféru nesnášenlivosti.
Zdroj: Facebook

  • Imám Elias d'Imzalène rozdmýchává v Paříži atmosféru nesnášenlivosti.
  • Zdroj: Facebook

Známého francouzského imáma Eliase d'Imzalènea, který se označuje za politického aktivistu a influencera, prošetřuje pařížská policie. Klade mu za vinu podněcování k ozbrojování proti státu nebo proti části obyvatelstva, poté co islamista při propalestinské demonstraci ve francouzském hlavním městě, vyzval shromážděný dav, aby na pařížských předměstích, kde žijí stovky tisíc muslimských migrantů, zahájili intifádu, což je ozbrojené lidové povstání.

„Cesta k osvobození začíná v Paříži. Brzy bude Jeruzalém osvobozen a my se budeme moci modlit v mešitě al-Aksá,“ uvedl d'Imzalène. Podle něho francouzský prezident Emmanuel Macron, stejně jako jeho americký protějšek Joe Biden přihlíží genocidě palestinského obyvatelstva a oba označil za zločince. Imáma dlouhodobě sledují francouzské tajné služby, které dokonce prošetřují jeho spojení se stranou Nepodanná Francie, která se součástí koalice Nová lidová fronta, která vyhrála poslední parlamentní volby.

Problémy tohoto rázu má i sousední Německo. Tamní muslimští duchovní vyzvaly k zakládání chalífátů, tedy muslimských společenství praktikující právo šaría. Vláda jim to zatím nepovolila.

Autor: Jan Skala

Související

stažený soubor
Zahraniční

Atentátník čekal na Trumpa v křoví 12 hodin. Už padla první obvinění

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris odsoudila atentát na Trumpa. Jsem znepokojena, řekla

Nicolás_Maduro_(2019-10-25)_01
Zahraniční

Venezuela zadržela možné atentátníky. Je mezi nimi i výsadkář z Chrudimi

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii