neděle 20. října 2024

V Mostě začne rekonstrukce Repre, odpůrci ji označují za destrukci

Největší zakázka v novodobé historii Mostu budí emoce. Město vybralo zhotovitele rekonstrukce kulturního domu Repre, odpůrci svolávají demonstraci.

Repre

Repre
Zdroj: FB / Statutární město Most

  • Repre
  • Zdroj: FB / Statutární město Most

Náklady na rekonstrukci cenné brutalistní budovy, do které chce radnice přestěhovat i knihovnu, se odhadují na 785 milionů korun.

Kritikům vadí, že město nevypsalo architektonickou soutěž, že zmizí řada původních prvků, zmenší se vodní plocha, přibudou přístavby a zcela se změní interiér i exteriér. Prvního a druhého patra lemují balkony, zmizí stejně jako další prvky, které dávají stavbě plasticitu a zasklení oken bude v jedné rovině s fasádou. Dům tím výrazně nabyde na objemu. Velkorysá Dvorana, ze které je přístup do restaurace, kinosálu, divadla, do malého i velkého sálu, do vinárny a planetária se změní v monofunkční prostor, přestěhuje se do něj knihovna.

Město ignoruje výtky Ministerstva kultury i posudek od Národního památkového ústavu, ve kterém památkáři označují Repre za ikonickou stavbu a  poukazují na  problematickou rekonstrukci. Označují ji za destruktivní a upozorňují, že pokud se uskuteční podle plánů, nebude již možné budovu prohlásit za památku. Kvůli rekonstrukci podle nich budova přijde o svoje kvality a umělecké hodnot . Za zastavení plánované rekonstrukce se bude v Mostě koncem února demonstrovat. .

Autor: mš, red

Související

1280px-Station_Korenov
Domácí

Rekonstrukce zubačky v Kořenově se komplikuje. Problém je v tamním nádraží

profimedia-0919687856
Zahraniční

Ghana protestuje proti nelegální těžbě zlata. Vláda slibuje restrikce

GILfSCyWIAA7hGh
Zahraniční

Univerzity jako semeniště socialismu. Argentina je financovat nebude

GZTjNxuWAAAY2js
Zahraniční

Demonstranti házeli zápalné láhve na vládní budovy. Policie použil slzný plyn