čtvrtek 19. září 2024

V Litvínově zasedne krizový štáb. Doprava na Most stále stojí kvůli letecké pumě

Až do úterka bude s největší pravděpodobností stát doprava mezi Mostem a Litvínovem. Nalezená letecká puma má totiž zařízení, které pyrotechnici dosud neviděli.

Most,_nádraží,_tram_314_-_Vario_LF

Tramvajová doprava mezi Mostem a Litvínovem stojí.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Tramvajová doprava mezi Mostem a Litvínovem stojí.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Jak se budce dál postupovat v souvislosti s nálezem letecké pumy v chemickém závodu v litvínovské části Záluží, je zatím ve hvězdách. Během dneška by měl zasednout krizový štáb, který se bude zabývat především stojící dopravou mezi Litvínovem a nedalekým Mostem. V místě totiž nesmí jezdit ani veřejná doprava a je pravděpodobné že toto omezení, které mezi oběma městy zastavilo i tramvaje, potrvá až po úterka 27. srpna.

Problém je v tom, že pyrotechnici, kteří byly přivoláni na místo, se mechanismem, který nalezená letecká puma obsahuje, dosud nesetkali. A jelikož puma obsahuje skleněnou baňku s chemickou látkou, která tento mechanismus naleptává, existuje riziko samovolného výbuchu v průběhu 144 hodin. Za tu dobu pravděpodobně pyrotechnici nálož na místě zlikvidují.

Nález nálože z druhé světové války vyhnal ze svých domů zhruba 600 lidí. Obyvatelé širšího okolí podle policie nejsou v ohrožení.

Autor: Jan Skala

Související

2768700
Film a TV Výročí

Felix Holzmann skrýval velké tajemství. Neřekl ho ani na smrtelné posteli

nezaměstnanost
Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku zůstává stabilní

Ministr dopravy Martin Kupka
Domácí Auta

Stát zpřísní kontroly aut. Vznikne nový úřad

profimedia-0903138545
Domácí

Pyrotechnici odpálili pumu v Litvínově. Škody by měly být minimální