sobota 6. července 2024

V květnu činil schodek rozpočtu 210 miliard

Státní rozpočet v květnu prohloubil deficit, přesto je lepší než loni.

profimedia-0876864860

Ministr financí Zbyněk Stanjura.
Zdroj: Profimedia

  • Ministr financí Zbyněk Stanjura.
  • Zdroj: Profimedia

Státní rozpočet skončil na konci května s deficitem 210,4 miliardy korun, což je prohloubení o více než 55 miliard oproti dubnu. Přesto je letošní schodek o 61 miliard nižší než ve stejném období loňského roku. Celkový schválený deficit na tento rok je 252 miliard korun.

Deficit za prvních pět měsíců roku 2023 je třetí největší v historii Česka, přičemž loni dosáhl rekordních 271,4 miliardy korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) přičítá meziroční zlepšení silnějším daňovým příjmům a nižším výdajům v energetice. Výdajovou stranu nejvíce zatížily důchody, zatímco daňové příjmy výrazně pomohly rozpočtu. Stanjura uvedl, že skutečné možnosti pro další výdaje se ukážou až po výsledcích za první pololetí.

Do konce května dosáhly rozpočtové příjmy 721,1 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 9,1 procenta. Výdaje činily 931,5 miliardy korun, meziročně byly o 0,1 procenta nižší. Nejrychleji rostly příjmy z daně z příjmu fyzických osob, které dosáhly 57,8 miliardy korun, což je meziročně o pětinu více. Na růst příjmů měly vliv zvýšení mezd a snížení prahu pro vyšší sazbu daně. Příjmy z povinného pojistného vzrostly o 8,8 procenta na 305,7 miliardy korun, což je důsledkem znovuzavedení nemocenského pojištění a zvýšení vyměřovacího základu pro živnostníky.

Autor: Šimon Mitro

Související

Zbyněk Stanjura
Ekonomika

Vláda dokázala vybrat více na daních. Schodek rozpočtu je 178 miliard

Petr Fiala
Domácí

Vláda vyčlenila peníze na ukrajinskou munici. Fiala prozradil konečnou částku

Budova Evropské komise
Ekonomika

Evropská komise zahajuje řízení se sedmi zeměmi EU, včetně Slovenska

ČEZ
Ekonomika

Nejvýznamnějšími plátci daně byly loni ČEZ a Škoda Auto