Po letech kampaní a projednávání začal v Kolumbii platit zákon, který zavádí vyšší daň u nezdravých potravin. Důvodem jsou četné zdravotní komplikace obyvatel. Potraviny v Kolumbii mají vysoký obsah sodíku, to má za následek nárůst kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou mrtvice a srdeční selhání. Ty ročně způsobují až čtvrtinu úmrtí. Pro představu průměrný Kolumbijec zkonzumuje denně 12 gramů soli, což je nejvyšší míra v Latinské Americe a jedna z nejvyšších na světě. Doporučená maximální dávka sooli je poloviční.
Zákon se týká průmyslově vyráběných jídel a také produktů s vysokým obsahem soli a nasycených tuků, jako jsou čokolády, slané lupínky a podobně. Budou ale i výjimky, daň se nebude vztahovat na tradiční kolumbijské potraviny, jako je třeba oblíbená klobása salchichón.
„Státy po celém světě zavádějí zdravotní daně například na tabák nebo sladké nápoje, ale jen málo z nich je rozšířilo na zpracované potraviny,“ řekl Franco Sassi, profesor mezinárodní zdravotní politiky a ekonomie v Londýně. Podle něj by mohla Kolumbie sloužit jako příklad pro ostatní země.
Cena nezdravých potravin v celé zemi se okamžitě zvedne o deset procent. Další zvyšování bude postupné, v příštím roce stoupne daň na 15 procent a v roce 2025 pak na 20.