čtvrtek 19. září 2024

V Kanadě obvinili masového vraha. Oběti má nejspíš po celém světě

Kanadská policie obvinila z masových vražd muže, který na internetu nabízel sebevražedné balíčky. Smrtící zásilky dostali lidé minimálně ve 40 zemích světa. Obětí můžou být stovky.

Bez názvu

Masový vrah posílal jed poštou.
Zdroj: Peel Regional Police

  • Masový vrah posílal jed poštou.
  • Zdroj: Peel Regional Police

Inzeroval na internetu a poštou rozesílal sebevražedné balíčky s prudce jedovatým dusitanem sodným. 58letý Kanaďan Kenneth Law čelí obvinění ze 14 vražd druhého stupně. O muže se policie zajímala už v minulosti kvůli poradenství a napomáhání sebevraždám.

Jen po Kanadě rozeslal na 160 balíčků s jedem. Od roku 2020 odeslal údajně asi 1 200 dalších smrtících zásilek na adresy ve více než 40 zemích světa. Kolik přesně má muž obětí, není jasné. Na svědomí by mohl mít 117 životů po celém světě, nejvíc pak ve Velké Británii, kde si balíček objednalo 272 lidí, z nichž 88 podle tamní policie zemřelo.

Příjem balíčků od Lawa potvrdili také v Německu, Španělsku, Francii, nebo Irsku. Do vyšetřování bývalého šéfkuchaře se tak na základě upozornění Interpolu zapojily i další státy včetně Nového Zélendu a Itálie, kde zemřel jeden z devíti tamních zákazníků. "Denně spolupracujeme s orgány činnými v trestním řízení po celém světě, " řekl v úterý na tiskové konferenci policejní inspektor Simon James. 

Mezi kanadskými oběťmi byli muži i ženy mezi 16 a 36 lety. "Žádné z obvinění není prokázané. Můj klient bude tvrdit, že je nevinný ve všech bodech obžaloby," řekl Lawův právník, Matthew Gourlay.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

zbraň
Krimi

Sedmičlenná rodina v Jihoafrické republice byla povražděna při sledování televize

skynews-kristina-joksimovic_6682614
Zahraniční

Manžel modelku zabil, rozřezal a rozmixoval. Chtěl s ní krmit psy

Portrét Winstona Churchilla s názvem The Roaring Lion
Zahraniční

Ztracený portrét Churchilla byl nalezen v Itálii. Vrátí se do Kanady