neděle 29. září 2024

V Jaroměřicích na Svitavsku opravili barokní varhany z 18. století

V neděli historickému nástroji v Jaroměřicích slavnostně požehnal olomoucký pomocný biskup Antonín Basler.

Historické varhany.

Historické varhany.
Zdroj: farnost Jaroměřice

  • Historické varhany.
  • Zdroj: farnost Jaroměřice

Cenné barokní varhany v poutním kostele na Kalvárii v Jaroměřicích, které byly řadu let v žalostném stavu, jsou po rekonstrukci. „Navíc se na nich podepsaly přestavby a amatérské zásahy. Proto bylo rozhodnuto o jejich restaurování, aby se tak navrátily do technického a zvukového stavu podle záměru původního varhanáře,“ shrnul organolog olomoucké arcidiecéze Jan Gottwald. Náklady na opravu si vyžádaly 2,7 milionů korun.

Původ varhan je opředen tajemstvím, jejich historie se zřejmě datuje do první třetiny 18. století, tedy do období, kdy bylo na území dnešního Německa založeno Prusko, ve Španělsku zuřila válka o dědictví nebo v Rusku založil car Petr Veliký město Petrohrad.

Pravděpodobným autorem nástroje může být Jan Bohumír Halbich, který stavěl například i varhany u Panny Marie Sněžné v Olomouci,“ uvedl Gottwald. V neděli v podvečer historickému nástroji požehnal olomoucký pomocný biskup Antonín Basler.

Poutní místo Kalvárie v Jaroměřicích u Jevíčka, kde se kostel s varhany nachází, nechal postavit v 16. století František Michal August Šubíř z Chobyně jako projev vděčnosti za odvrácení morové nákazy. Místo, o kterém existuje řada pověstí, je inspirováno jeruzalémskou Golgotou, kde byl podle bible ukřižován Ježíš Kristus.

Autor: mš

Související

nehoda
Domácí

Za posledních 14 let došlo ke čtvrt milionu nehod nákladních vozidel

Parní vlak v Dolní Lipce.
Domácí Tipy na výlety

Dolní Lipka ožije parními vlaky

profimedia-0901600226
Domácí

Dašice mají hotový obchvat

Radnice v Lanškrouně
Domácí

Nová silnice odlehčí Lanškrounu od tranzitní dopravy